fallback

Имотите в Дубай привличат инвеститори от индустриализираните страни

Коментар за bgonair.bg на Найл МакЛафлин

24.04.2015 | 23:02

Купувачите от европейските страни, сред най-активните в Дубай започнаха да харчат по-малко, след като валутите им поевтиняха спрямо дирхама, който е обвързан към щатския долар.

Спадът в цените на петрола и данъкът върху имотите, притежавани от чужденци, най-често индийци, също свалят цените на жилищата в емирството.

Преди година регулаторните органи в Дубай предприеха мерки за охлаждане на пазара, където цените растяха най-бързо в света.

Още по темата

Граждани от страните-износителки на петрол като Саудитска Арабия и Кувейт са купили имоти за 9,2 млрд дирхама през 2014, 11% повече от 2013, по данни на Dubai Land Department. Гражданите на ОАЕ са похарчили 22,8 млрд дирхама.

Обвързаният с долара дирхам прави имотите по-скъпи за инвеститорите от Индия, Великобритания, Русия и еврозоната. В последните 6 месеца британският паунд изгуби около 8% спрямо долара, еврото се понижи с 15%, а руската рубла изгуби 42, по данни на Bloomberg.

Повечето анализатори не очакват цените на имотите в Дубай да се понижат до срива през 2008. Дубайският имотен пазар е по-регулиран, отколкот опреди 5г. с ограничения върху спекулативното развитие и начина на употреба на авансовите плащания.

Ексклузивен коментар на Найл МакЛафлин, старши вицепрезидент на DAMAC Properties за bgonair.bg на тенденциите на имотния пазар в Обединените арабски емирства.

 

Според анализите на експертите тази година корекцията на пазара на недвижимите имоти в Дубай ще е надолу. Как ще коментирате сегашната ситуация на пазара и движението на цените през последните няколко години?

Не бих приел това предположение. Неотдавна отчетохме, че продажбите ни през първото тримесечие на 2015 са достигнали 2,8 милиарда дирхама (бел. ред: един долар купува 3.6725 дирхама), което представлява ръст спрямо предходното тримесечие.

Причина за това беше силният интерес от страна на клиенти извън страната, включително България, към луксозни имоти, главно в рамките на основните ни проекти - AKOYA - DAMAC и AKOYA Oxygen.

Още по темата

Причината, поради която виждате анализи, прогнозиращи спад в цените, се дължи главно на факта, че през последната година имаше доста нови проекти, стартирани в периферията на Дубай, които съвсем естествено бяха оценени в долната ценова граница в сравнение с вече установени и завършени проекти.

Тези нови проекти се отразиха на средната цена на недвижимите имоти в Дубай като цяло.

Пазарът на недвижимите имоти в Обединените арабски емирства като цяло изпреварва останалите пазари по света.

Тук се наблюдават дългосрочни, стабилни тенденции на растеж.

Дубай е нашият дом и повече от 90% от нашето портфолио е тук в града.

Уверени сме, че Дубай гарантира много предимства – от географското му разположение до отворената бизнес среда и нулевите данъци.

Всичко това ще продължи да предопределя растежа на пазара.

 

Още по темата

Цената на петрола отразява ли се на пазара на недвижимите имоти и сделките?

Движението на цената на петрола рефлектира в слаб спад на инвестициите от определени страни, но и в ръст от други.

Производителите в Индия например печелят от спада на цените на петрола и за това разполагат с повече капитал за инвестиции в недвижими имоти в Дубай.  

Разбрахме, че Дубай е благословено място, тъй като винаги печели от случващото се по света.

По време на Арабската пролет много араби искаха да се преместят в Дубай.

Сега, когато цената на петрола падна, наблюдаваме повишен интерес от индустриализираните страни.

Дубай е убежище с перфектно географско местоположение, което му позволява да свързва изтока и запада.

Именно тези фундаменти подпомагат пазара да се развива.

 

За какво време приключвате един строителен проект в Дубай?

Това зависи от много фактори, включително, но не и само от локацията, сложността и качеството на проекта, дали става въпрос за луксозни вили или небостъргач, както и от опита на предприемача.

Средно, изграждането на небостъргач би отнело 4 години от първата копка, докато за комплекс от вили са необходими между 18 месеца и 2 години.

 

И как това се отразява на продажбите?

Очевидно първите инвеститори имат най-голяма възможност за възвращаемост. Когато проектът е почти завършен, цените естествено ще нараснат.

 

Кои са най-активните купувачи?

DAMAC Properties има клиенти от над 120 страни, включително България.

Най-много луксозни имоти обаче сме продали на инвеститори от страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив /GCC/, Индия, Пакистан и Великобритания.

 

Още по темата

Какви са основните изисквания да си купите имот в Дубай?

От 2002 е възможно чужденци да купуват собственост в Дубай свободно –  именно тази промяна в законодателството превърна Дубай в глобална сила на пазара на недвижимите имоти.

Когато се оглеждате за правилния имот за вас, проверете, че работите единствено с улегнали и уважавани компании. Поискайте да ви предоставят подробности за доверителната Ескроу сметка за съответния проект, който трябва да е финансиран най-малко 20% от предприемача, освен ако вече не е завършен на 20%. Те също така трябва да ви предоставят договора с основните акционери, както и детайлите по разрешителните, издадени от Dubai Land Department за регистрацията на проекта.

Сега Дубай е един от най-сигурните и регулирани пазари на недвижими имоти в света, предлагащ страхотни сделки и сигурност.

 

Кои са основните инфраструктурни проекти, по които в момента се работи в Дубай?

Правителството в Дубай продължава да инвестира сериозно в инфраструктура в цялото емирство, за да гарантира продължаващия растеж и развитието на града.

13% от правителствения бюджет, възлизащ на 41 милиарда дирхама през 2015, е предвиден за развитие на инфраструктурата.

Това включва обявеното наскоро разширение на метрото в Дубай с 15 километра.

Сега метрото достига комплекса World Expo 2020.

До комплекса се намира международното летище Al Maktoum, което е част от възлизащото на 32 милиарда долара разширение на Dubai World Central – новият транспортен хъб на емирството.

Сега, след като FlyDubai лети до София два пъти седмично, броят на посетителите от България се очаква да нарасне чувствително през следващите години.

/Снимки: Damac/

DAMAC Properties Dubai Co PJSC е базирана в ОАЕ компания, занимаваща се с недвижими имоти в Близкия изток. Оперира главно в луксозния сегмент, както и в смесена собственост и търговски площи. /Източник: Bloomberg/

За поредна година медийна група Инвестор организира дискусия в областта на инвестициите в имоти, строителството, бизнеса с недвижими имоти и жилищното кредитиране заедно с експерти, консултанти и браншови представители.

Тази година темата ще бъде: УСПЕШНИ СДЕЛКИ С ИМОТИ по повод 15г. от старта на първия сайт в България за недвижими имоти www.imoti.net, който е част от медийна група Инвестор.

 

 

 

fallback
fallback