Има ли балон на жилищният пазар в Ню Йорк

Коментар на Уилям Рудин, изпълнителен директор на Rudin Management за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

20.02.2015 | 17:58 Редактор: Георги Стоянов
Има ли балон на жилищният пазар в Ню Йорк

Погледнете Манхатън, мезонет с площ от 2000 квадратни метра на покрива на сградата на Sony сега се предлага за 150 милиона долара – има 8 спални, 8 банки и частен асансьор. Бил Рудин е с нас, той управлява компания за недвижими имоти с над 900 хиляди квадратни метра първокласни офис площи. Незнам, какво означава това, но звучи страхотно. 20 луксозни жилищни сгради. Бил, мисля че ние двамата имаме различни стандарти за това, какво представляват много пари, но 150 милиона долара – това са много пари така ли е?

Уилям Рудин: Няма съмнение. Това е изключително уникален апартамент. Бях на покрива на сградата на Sony.

Там са корпоративните офиси и ресторант, от които се разкрива невероятна гледка. Така че това отразява духа на Ню Йорк.

Също така обаче отразява и тенденциите на пазара. Продават се несамо апартаменти за 150 милиона долара.

Миналата година на жилищния пазар бяха сключени 42 хиляди сделки на стойност 37,5 милиарда долара спрямо 36,5 милиарда долара през 2013.

И сделките са в целия спектър. Става въпрос за градски жилища – апартаменти, къщи в Стейтън Айлънд и Бруклин, спектърът е широк.

Вашата компания има ли връзка с някои от тези нови небостъргачи с луксозни жилища в Ню Йорк?

Уилям Рудин: Точно сега нямаме пари за нови инвестиции, но възнамеряваме да се включим в някои проекти до края на годината на Greenwich Lane в West Village, където имаме 200 апартамента и 5 градски къщи.

При това вече сме продали 75% от жилищата в нашето портфолио. И мисля, че основната разлика на нашия пазар е, че това са фамилни апартаменти - 70% от клиентите ни са нюйоркчани.

Те живеят в апартаментите, които купуват и едва 10% са чуждестранни купувачи.

Но нека да разгледаме тези небостъргачи с луксозни апартаменти. 150 милиона долара за 8 спални. Това е чудесно, аз бих могъл да живея там, но кажете, това инвестиция ли е или място за живеене?

Уилям Рудин: Зависи от това, кой е купувачът. Но ще повторя отново, силата на града е в неговата многоликост.

Има хора, които се нуждаят от достъпни жилища, такива, които търсят луксозни жилища, както и всички по средата. Така че може би ще се намери купувач за тази цена.