Споразумението от 2 април ще позволи на Техеран да заеме изгубените си позиции

Коментари, събрани от Ройтерс

03.04.2015 | 09:43
Споразумението от 2 април ще позволи на Техеран да заеме изгубените си позиции

Рамковото споразумение за ограничаване на ядрената програма на Иран, постигнато на 2 април 2015 ще позволи на Техеран да заеме изгубените си позиции на глобалния петролен пазар. Сделката обаче гарантира, че това няма да стане преди следващата година.

Осигурявайки запазването на санкциите, докато западните сили не бъдат удовлетворени от изпълнението от Техеран на условията и давайки срок до 30 юни 2015 за постигане на цялостно споразумение, сделката не предлага много възможности за чувствително увеличение на износа до 2016.

В обръщението си на 2 април 2015 от Белия дом президентът Обама каза:

"Днес САЩ заедно със съюзниците и партньорите ни постигна историческо споразумение с Иран, което, ако се изпълни изцяло, няма да му позволи да получи ядрено оръжие. Като президент и главнокомандващ най-голямата ми отговорност е сигурността на американския народ.

Убеден съм, че ако това рамково споразумение доведе до окончателен и цялостен договор, ще направи страната ни, съюзниците ни и света по-сигурни“.

Докато цените на Брент паднаха с 5% на 2 април до 54 долара за барел в очакване на сделка, която би позволила на Иран да започне да продава повече петрол в следващите месеци, трейдърите започнаха да преценяват времевия хоризонт.

Още по темата

Проверката на изпълнението на условията от Иран, някога пети най-голям производител на петрол „вероятно ще отнеме много месеци, преди изпълнение, което само по себе си позволява неизпълнение на крайния срок 30 юни“, каза Боб МакНали, президент на Rapidan Group и бивш съветник на президента Джордж Буш, цитиран от Ройтерс.

Джейсън Бордоф, директор на Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет и бивш съветник на президента Обама се присъединява към това мнение:

„Ще мине време преди иранският петрол да се върне на глобалния пазар, вероятно чак през 2016 най-рано“.

Забавеният ефект може би е добра новина за Саудитска Арабия, Ирак и останалите от ОПЕК, които се страхуваха, че бързо увеличение на иранското производство би оказало повече натиск над цените на петрола.

 

Лятото ще бъде горещо

ОПЕК има среща на 5 юни. Това ще бъде първото заседание след като през ноември картелът реши да запази производството, въпреки спада в цените.

Глобалното търсене се повиши по-бързо от очакваното и производството на американски шистов петрол бързо расте, прибавяйки несигурност на пазара.

„Предварителното споразумение може да се усеща на петролния пазар през цялото оставащо тримесечие“, казва петролният анализатор Джим Ритърбуш, цитиран от Ройтерс.

 

Санкциите

Санкциите на САЩ и ЕС, които отразяха близо 1,5 млн барела петрол на ден от иранския износ от началото на 2012 ще бъдат прекратени само след като Международната атомна агенция „провери дали Иран е предприел всички важни стъпки по ядрената си програма“, според изявление на шестте страни в Швейцария от 2 април.

„Ако Иран в даден момент не изпълни ангажиментите си, тези санкции отново ще бъдат върнати“.

 

Повечето пазарни анализатори очакват увеличение от 200 000 – 600 000 барела дневно износ от Иран до 6 месеца от облекчаване на санкциите.

Тим Борсма, директор на Енергийна сигурност и инициатива за климата в Brookings казва, че Иран може да успее да изнесе дори до 500 000 барела дневно до 90 дни.

/Снимка: ISNA, Туитър - Техеран, 2 април 2015/