fallback

Социалният министър настоява минималната заплата да се увеличи до 380 лв.

Финансовият министър определи темата като деликатна

25.11.2014 | 12:45 Автор: Мариета Иванова

Социалният министър Ивайло Калфин се обяви за увеличаване на минималната работна заплата до 380 лв. от следващата година. Според него не е добър вариант минималното възнаграждение да не бъде увеличавано, предава БТА. Той посочи, че 15 месеца дефлация в страната  означава убито потребление и убит вътрешен пазар, което по думите му няма как да не се отрази на цялата икономика. Според Калфин решението на проблема е чрез раздвижване на най-ниските доходи. Според него осигурителните вноски трябва дългосрочно да растат. Неговото мнение е, че през следващата година е добре максималният осигурителен доход да се увеличи, като подчерта, че това предстои да бъде обсъдено с министъра на финансите и със социалните партньори.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред посочи, че темата за увеличение на минималното възнаграждение до 380 лв. е деликатна. По думите му „при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда“, каза той. Той направи коментара в рамките на Младежки икономически форум, който се провежда в УНСС.

Заявените преди ден от синдикатите намерения за протести в случай на увеличаване на възрастта за пенсиониране Горанов определи като „най-естественото нещо при демокрация“.

Ивайло Калфин по-рано заяви, че ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство. Припомняме, че ако не бъдат приети промени, от следващата година възрастта за пенсиониране следва да се увеличи с по 4 месеца за мъжете и жение.

От КНСБ преди ден- 24 ноември, се обявиха против нарастването на възрастта за пенсиониране и дори заявиха, че голяма част от хората не са подготвени за подобна промяна и имат готовност да стачкуват.

В Сутрешният блок на Bulgaria On Air вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков подчерта, че според синдикатите заплата трябва да е свързана с работата, която се извършва, по професии, по сектори, а не по региони на страната. Ненков предлага плавно увеличение на осигурителната вноска - от догодина с 1%. Той посочи още, че за няколко години тя  е паднала с мотива, че фирмите трябва да инвестират.

По думите му е нужен дългосрочен хоризонт за пенсионната реформа, както и постигането на пълен консенсус.

 

 

fallback
fallback