Социалният министър настоява минималната заплата да се увеличи до 380 лв.

Финансовият министър определи темата като деликатна

25.11.2014 | 12:45 Редактор: Мариета Иванова
Социалният министър настоява минималната заплата да се увеличи до 380 лв.

Социалният министър Ивайло Калфин се обяви за увеличаване на минималната работна заплата до 380 лв. от следващата година. Според него не е добър вариант минималното възнаграждение да не бъде увеличавано, предава БТА. Той посочи, че 15 месеца дефлация в страната  означава убито потребление и убит вътрешен пазар, което по думите му няма как да не се отрази на цялата икономика. Според Калфин решението на проблема е чрез раздвижване на най-ниските доходи.
Според него осигурителните вноски трябва дългосрочно да растат. Неговото мнение е, че през следващата година е добре максималният осигурителен доход да се увеличи, като подчерта, че това предстои да бъде обсъдено с министъра на
финансите и със социалните партньори.

Финансовият министър Владислав Горанов на свой ред посочи, че темата за увеличение на минималното възнаграждение до 380 лв. е деликатна. По думите му „при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда“, каза той. Той направи коментара в рамките на Младежки икономически форум, който се провежда в УНСС.

Заявените преди ден от синдикатите намерения за протести в случай на увеличаване на възрастта за пенсиониране Горанов определи като „най-естественото нещо при демокрация“.

Ивайло Калфин по-рано заяви, че ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство. Припомняме, че ако не бъдат приети промени, от следващата година възрастта за пенсиониране следва да се увеличи с по 4 месеца за мъжете и жение.

От КНСБ преди ден- 24 ноември, се обявиха против нарастването на възрастта за пенсиониране и дори заявиха, че голяма част от хората не са подготвени за подобна промяна и имат готовност да стачкуват.

В Сутрешният блок на Bulgaria On Air вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков подчерта, че според синдикатите заплата трябва да е свързана с работата, която се извършва, по професии, по сектори, а не по региони на страната. Ненков предлага плавно увеличение на осигурителната вноска - от догодина с 1%. Той посочи още, че за няколко години тя  е паднала с мотива, че фирмите трябва да инвестират.

По думите му е нужен дългосрочен хоризонт за пенсионната реформа, както и постигането на пълен консенсус.