България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Николай Ненков: Бюджет 2014г. е бил много лошо планиран

От една страна има надценени приходи с над 1 млрд. лева, а от друга страна има подценени разходи

25.11.2014 | 11:08 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Ненков: Бюджет 2014г. е бил много лошо планиран

Бюджет 2014г. е бил много лошо планиран - от една страна има надценени приходи с над 1 млрд. лева, а от друга страна има подценени разходи. Това коментира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него въпреки че има допълнително разходи, те пак не достигат, защото някои системи са недофинансирани.

Още по темата

Синдикатите не са съгласни със заложения бюджетен дефицит от 3,7%, но явно разходите не могат да се свият, така че да не се надхвърли рамката от 3%, обясни Ненков. Той припомни, че още, когато дефицитът е бил планиран за 4% при кабинета "Близнашки" синдикатите не са го одобрявали.

"Това, че стана 3,7% не изменя позицията, тъй като сме много над тавана. Другото, което обединяма синдикатите е високото равнище на допълнителния доход - 4 млрд и половина. Бюджетният дефицит възникна от преоценка на бюджетните параметри и най-вече от тези от над 1 млрд и 60 млн. - приходи, които се оказа, че са повече заложени в Бюджет 2014г. Явно не може да се свият тези разходи, за да не надхвърлим рамката от 3% за бюджетен дефицит." - обясни Ненков.

Според Ненков ситуацията в КТБ ще се отрази върху икономиката, а именно върху държавните дружества в сектор Енергетика имат 160 млн. лева, отделно и от сектор Отбрана. 

"При всички положения в тези фирми, които са пострадали най-много, ще има съкращения." - допълни Ненков.

Още по темата

Според синдикатите заплата трябва да е свързана с работата, която се извършва, по професии, по сектори, а не по региони на страната. Ненков предлага плавно увеличение на осигурителната вноска - от догодина с 1%. За няколко години тя падна с мотива, че фирмите трябва да инвестират, обясни Ненков.

Според синдиката нужен е дългосрочен хоризонт на пенсионната реформа, както и постигането на пълен консенсус. 

"Едното ни предложение е да се удължи срокът, в който те имат право на ранно пенсиониране. За замръзяване на възрастта - за всички и за първа, и за втора, и за трета, и четвърта категория. Всички гледаме към първа и втора категория, а сега поглеждаме и към трета - там, където са най-много хора." - коментира вицепрезидентът на КНСБ.

Чуйте:

 

 

 

 


коментирай >
Още от България сутрин
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма