България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Димитър Танев: Бюджет 2015 ще е рестриктивен

РБ държи бюджетният дефицит да е до 3%

25.11.2014 | 09:32 Редактор: Ирина Георгиева
Димитър Танев: Бюджет 2015 ще е рестриктивен

Бюджет 2015 ще е рестриктивен и РБ държи бюджетният дефицит да е до 3%. Това заяви в Сутрешния блок на България Он Ер народният представител от РБ и заместник-председател на ДБГ Димитър Танев в качеството си и на член на временната бюджетна комисия в парламента. Според него бюджетът трябва да е състезание за политики, а не за пари и да има програми за реформи при представяне на предложенията.

"Изминалият месец беше много динамичен. Целта да се сформирам стабилно общество вече е факт. Това, което се случва в парламента, показва, че имаме стабилна подкрепа и можем да извършим реформите по взаимно съгласие." - допълни Танев.

Бюджет 2014г., както е съставен е една катастрофа, категоричен е Танев. Според него именно тя показва, че нито планирането, нито управлението му са успешни. 

"Неизпълнението на приходната част е в размер на 1,069 млрд лв. и нека да кажем все пак, че това са приходи, които не са случайно надути над планираното." - подчерта Танев.

Народният представител обясни, че още при представянето на отчета за изпълнението на Бюджет 2013 година и на консолидирана фискална програма не са били отчетени двете очевидни тенденции - на намаляване ръста на БВП и преминаването от инфлация към дефлация. Понеже тези тенденции не са били взети предвид и има несъбираемост на приходите, сега е налице и неизпълнение на бюджета, коментира още заместник-председателят на ДБГ.

"Ако неизпълнението до средата на годината е около половин милиард то е логично към края на годината да стане 1 млрд. Проблемът идва тук основно от лошата работа на една от приходните агенции. Става дума за агенция "Митници". Там неизпълнението е основно по посока неизпълнение по акцизи и ДДС. Онези контролно-измервателни уреди, когато бяха монтирани и когато бяха задължени всички да бъдат използвани. На практика това бе намалено и за това бяха намалени приходите." - поясни Танев.

Димитър Танев бе категоричен, че актуализация на бюджета при свръхдефицит не е подкрепяна практика от РБ, но в този случай се налага, за да не се стигне до масови фалити на фирми поради това, че държавата е лош платец.

"Ние не подкрепяме свръхдефицита в бюджета, но няма особен избор – приходите намаляват и системите са недофинансирани. Трябваше да изберем дали да се върви към свиване на разходите и държавата да остане некоректен платец със всички рискове за бизнеса и икономиката или решаваме да поемем дълг, да изчистим задълженията и да започнем 2015 на чисто." обясни Танев.

Още по темата

"По отношение на тегленето на дълг КТБ е факторът, който наистина налага поемането на този дълг, но нека кажем, че този дълг не е разход на бюджета. Този дълг ще бъде представен заемообразно от бюджета към фонда за гарантиране на кредитите и в последствие, когато фондът има възможност да събира приходи, ще бъде върнат." - допълни Танев.

От една страна фондът за гарантиране на влоговете има годишни приходи от банките в размер на около 250 млн. лева, и а от друга – може да събере активи от остатъците от КТБ, обясни членът на временната бюджетна комисия. Танев допълни, че при тях, когато се касае за суми по-големи от реалните депозити, вече става дума за схема и подчерта, че процесът е регламентиран в европейското законодателство, но в българското не е. Ще дадем възможност чрез закона да се увеличат правомощията на синдика, допълни още Танев и каза, че РБ ще държи анализът на КТБ да се има предвид при съставянето на Бюджет 2015 г.

Сливането на НАП и Митниците не може да се случи веднага, а срок може да се обсъжда след внимателен анализ на ефектите върху приходната част на бюджета, категоричен е Танев.

 


4
0 rate up comment rate down comment 0
andrea.ivanova.54540
преди 9 години
Питайте социалистите дали скъпият консултант на КТБ не е депутатът Георги Кадиев и дали освен опитите същият да разцепи партията, именно близките му връзки с банкера Василев не са причина същият да не е приеман с особено доверие от своите. Червеният бизнесмен Гергов да довърши изречението си, като разкрие цялата истина за участието на това лице в историята с КТБ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
valioshopow@abv.bg
преди 9 години
Разбира се, че ще се тегли дълг, заради случилото се с КТБ! Едни хора се наядоха с парите от банката, а съответно народа ще плаща отново за тяхната лакомия! Нищо ново! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Геро
преди 9 години
Защо няма наказани за случая КТБ!??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
katerina.encheva.56
преди 9 години
Каквото и да правите, каквото и да говорите, политиците сами създадоха всички кризи. Сигнализирай за неуместен коментар