КНСБ е против промени в изискванията за пенсиониране от 2015

Синдикатите предупреждават готовност за стачни действия

24.11.2014 | 12:48 Редактор: Мариета Иванова
КНСБ е против промени в изискванията за пенсиониране от 2015

КНСБ е против промени в изискванията за пенсиониране от 2015, както за работещите в трета категория труд, така и за тези в първа и втора категория, заяви на пресконференция лидерът на синдикалната организация  Пламен Димитров.

Още по темата

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски замрази за една година увеличаването на възрастта за пенсиониране с по-четири месеца на година за мъжете и жените. В момента мъжете в трета категория труд  се пенсионират на възраст 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Ако не бъдат приети някакви промени до края на 2014, би следвало през 2015 да влезе в сила изискването за увеличаване на пенсионната възраст с по 4 месеца на година.

Преди седмица социалният министър Ивайло Калфин коментира, че подкрепя плавното увеличаване на пенсионната възраст, но според него стъпката от четири месеца на година е прекалено стръмна. По думите му до края на година следва да бъдат приети промени, без претенции това да бъдат реформи.

Промените за пенсионирането в силовите ведомства според социалния министър би трябвало да се случат като бъдат съобразени, както с конкретна възраст, така и с възможността за осигуряване на друг тип заетост на лицата след това.

При представянето на позицията си, приета на ниво Изпълнителен комитет, от КНСБ подчертаха, че не виждат причини да бъде продължавам „моделът Дянков“ с увеличение на 4 месеца на възрастта и с отпадането на възможността категорийните работници да се пенсионират рано. Пламен Димитров заяви още, че работещи имат готовност за стачни действия. По думите му масово хората страната не  могат да понесат увеличение на пенсионната  възраст в размера, в който се очаква да се случи от догодина.

На 18 ноември от БСП лява България внесоха в парламента предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, което предвижда да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
sem.valkov
преди 9 години
Къде бехте, когато системата се промени изцяло(по Станишево време)? Годишната дупка в НОИ 2005-та- около 400 милиона лева, а 2009-та дупката в НОИ- 2 милиарда лева. За синдикалисти, защитници на обществения интерес, хич ви няма..... Сигнализирай за неуместен коментар