Божидар Данев: Единственото качествено решение при намаляващи приходи е намаляване на разходите

Казусът КТБ ще бъде лакмус и за реакцията на правосъдната система, тъй като имаме документирана корупция, коментира изпълнителният председател на БСК

21.11.2014 | 10:10 Редактор: Мариета Иванова
Божидар Данев: Единственото качествено решение при намаляващи приходи е намаляване на разходите

Единственото качествено решение, когато намаляват приходите в бюджета е да се намалят и разходите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.  

„За голямо съжаление с актуализацията на бюджета не само не намаляваме разходите, но ги увеличаваме, като финансираме преди всичко администрацията – в частта за подпомагане на определени министерства“, коментира Данев.

По думите му бързи резултатите за икономиката могат да бъдат постигнати с реформи в администрацията и на пенсионната система.

„Само преди 4 години  българската администрация е била 45 хиляди души, сега е 53 хиляди – имаме растеж на администрацията и увеличаване на разходите,“ посочи той и препоръча рязко съкращаване на разходите.

По отношение на актуализацията на бюджета той подчерта още, че всички работодателски и синдикални организации са против увеличаването на бюджетният дефицит до 3.7% за 2014.  

„Няма оценка на въздействието на подобна актуализация, което е нормално и което се изисква съгласно законовите

Още по темата

процедури в страната,“ заяви той.

По думите му актуализацията на бюджета се налага и заради казуса с КТБ. Във връзка с направените  заявки за отмяна на направените цесии от страна на премиера Борисов Данев коментира, че би следвало много внимателно да се провери баланса – по отношение на  осигуряваното на 800 млн. лв. за бюджета с отмяната на цесиите и потенциалните съдебни санкции заради подобно действие.

Данев коментира, че ефектът върху икономиката от случая с КТБ ще бъде усетен през 2015, 2016 и 2017 година.

„Доста е неясно поведението на българската икономика, особено на държавните структури, които имат дългове, но имат депозити в КТБ. Странно явление. И така много лесно могат да бъдат идентифицирани корупционни практики“, заяви той.
По думите му кризата в КТБ е специфичен лакмус за това по какъв начин ще процедира правораздавателната система. - „Ние за пръв път имаме документирана корупция, и тази корупция може да бъде изведена на светло“, посочи Данев.

Според него идеята на правителството за сливане на НАП с Митниците не е добра и по думите му може да доведе до рязък спад на постъпленията. В тази връзка даде за пример Великобритания, която загубила 54 млрд. от подобна промяна.  
Той посочи още, че понижението на цена на петрола „може до доведе до спад на газовите доставки“. - „Единственото добро – е, че акцизите у нас са на литър, а не на цена, и по този начин, може би ще се повишат постъпленията“ по тази линия догодина, коментира Данев. Той посочи, че с оглед на увеличаващата се контрабанда на горива, стъпката към връщане на измервателните уреди е добра.

„2014 ще я завършим много трудно, което залага и много трудно начало на 2015, но да се надяваме,  че ще бъде спазена програмната декларация на правителството за реформи,“ коментира Данев.

Вижте цялото интервю от видео файла.