Димитър Чобанов: Възможността за намаляване на дефицита е пропусната

Отражението на повишаването на дефицита ще е, както върху публичните финанси, така и върху частния сектор, коментира икономистът

18.11.2014 | 11:31 Редактор: Мариета Иванова
Димитър Чобанов: Възможността за намаляване на дефицита е пропусната

Възможността за намаляване на дефицита вече е пропусната, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът Димитър Чобанов. Той посочи, че пропускът е на предходното редовно и на последвалото го служебно правителства.

„По различни изчисления допълнителните пари, които изхарчи служебният кабинет, са около 1 млрд. лв.“ коментира Чобанов.

По думите му това, което може да се направи до края на годината, е да се удържат, доколкото е възможно, някои капиталови разходи.

Според него неизпълнението в приходната част ще е между 500 хиляди и 1.1 млрд. лева. Чобанов коментира, че още преди да е направена актуализацията на бюджета, вече има увеличение на лихвите, които правителството плаща по държавния дълг.

„ И това е трайна тенденция“, подчерта икономистът и допълни, че това е вече пряк ефект върху държавните финанси. По думите му при очакванията за нова емисия държавен дълг се очаква тези лихви да се увеличат допълнително.

Чобанов коментира още, че наред с увеличаването на държавните разходи за лихви, повишаването на дефицита ще доведе и до поскъпване на кредитите за цялата икономика.

Икономистът заяви още, България е тръгнала по спиралата на дълговете не само от тази година, но и от управлението на предходните правителства. - „Ако не се направи някаква по- рязка промяна на тази политика, това с което се хвали България, че има нисък държавен дълг, до две три години вече няма да бъде така“, предупреди Чобанов.