БСП обяви, че има решение, с което да не се стигне до свръхдефицит

Това може да стане като от резерва на управление „Банково“ на БНБ бъдат осигурени средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове

11.11.2014 | 17:18 Редактор: Ирина Георгиева
БСП обяви, че има решение, с което да не се стигне до свръхдефицит

БСП обяви, че има решение, с което да не се стигне до свръхдефицит, за какъвто предупреди министъра на финансите Владислав Горанов. Според Михаил Миков това може да стане като от резерва на управление „Банково“ на БНБ бъдат осигурени средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. По думите му, в в БНБ има 4 милиарда лева, които са достатъчни за покриване на влоговете.

"Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове, които и без това в момента нямат особена доходност, които в този момент да се използват при едни нормални и добри условия за повишаване на капиталоемкостта за Фонда за гарантиране на влоговете. Тук не става въпрос социалистите да посягат. Тук става въпрос за създаване на условия за инвестиция от страна на тези фондове в помощ за Фонда за гарантиране на влоговете - едни вземания, които при всички случаи са осигурени и обезпечени от държавата. Така, че превратното тълкуване винаги може да съществува каквито и да е аргументи да има. Аз смятам, че май-добрият вариант е от резерва на управление "Банково" да се даде възможност за допълване на фонда до изплащане на гарантираните депозити." - обясни Миков.