Темпът за "излизане на светло" на сивата икономика се забавя

За около 13 млрд. евро не се плащат данъци, осигуровки и други държавни такси и налози, сочи проучването.

12.07.2013 | 19:43
Темпът за

Забавя се темпът на "излизане на светло" на сивата икономика през изминалата година , в сравнение с 2011 г., сочи проучването "Икономика на светло", проведено от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Причините са продължаващата икономическа криза и неясната политическа ситуация през изминалата година, предвид предстоящите тогава избори.

За 2012 г. година делът на светлата икономика е около 67%. Въпреки тенденцията за намаляване обхвата на сивите практики, все по-чувствително е понижаването на конкурентоспособността на изрядните фирми, се казва в проучването.

Пряк резултат от работата на сивите фирми са загубата на клиенти за изрядните предприятия, загубата на високо квалифициран персонал и повишен риск от фалит.

По думите на професор Стефан Петранов , който представи проучването „Малкият и среден бизнес е бил по-силно изложен на кризата от големите предприятия и това е накарало този вид предприемачи да започнат да прилагат „сиви практики", каза проф. Стефан Петранов, който представи проучването.

Сред сивите практики са работа без трудов договор, осигуряване на по-ниска сума от реално получаваната, неиздаване на касови бележки.

„Икономиката в България произвежда 41 млрд. евро, сивата икономика е около 32% - това означава, че за около 13 млрд. евро не се плащат данъци, осигуровки и други държавни такси и налози.

Вижте повече във видеоматериала!