Кипър ще строи терминал за втечнен газ за 6-8 млрд. евро

Строителството ще се осъществява от американска и две израелски компании, планира се съоръжението да бъде въведено в експлоатация към 2019 - 2020 г.

22.06.2013 | 16:32
Кипър ще строи терминал за втечнен газ за 6-8 млрд. евро

Кипърското правителство ще подпише на 26 юни меморандум за строителството на терминал за втечнен газ с американската компания Noble Energy и израелските компании Delek Drilling и Avner Oil and Gas Exploration, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на правителствената пресслужба.

За Кипър изграждането на терминала в района на южното крайбрежие на острова между градовете Ларнака и Лимасол е от приоритетно значение в условията на тежката финансова криза, която преживява държавата.

В момента Никозия провежда мащабно преструктуриране на икономиката по искане на “тройката” международни кредитори в замяна на предоставената финансова помощ в размер на 10 милиарда евро.

Кипърските власти възлагат големи надежди на скорошното стартиране на разработването на находищата на природен газ, открити от Noble Energy през 2011 г. Те се надяват, че този огромен за острова енергиен проект ще даде тласък на икономическото развитие на страната.

Никозия се надява терминалът за втечнен газ да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 - началото на 2020 г., след което страната ще може да изнася газ. Проектът е на стойност между 6 и 8 милиарда евро.

Основните клиенти на терминала ще бъдат европейски държави. Властите не изключват възможността заради близостта със Суецкия канал да се доставя втеченен природен газ в Азия, включително в Южна Корея и Япония.

Според оценки на геоложката служба на САЩ запасите на природен газ в Източното Средиземноморие в района на Кипър, Израел и Ливан може да достигне 3,5 трилиона кубични метра.