Bank of Japan потвърди плана за удвояване на паричната база (видео)

Цените ще се повишават, недвижимите имоти ще поскъпват, прогнозира пред Bloomberg анализаторът на JP Morgan Никълъс Уайндлинг.

22.05.2013 | 13:30 Редактор: Иван Нончев
Bank of Japan потвърди плана за удвояване на паричната база (видео)

Японската централна банка взе решение да запази монетарната си политика непроменена на днешното си заседание. Институцията потвърди плана за удвояване на паричното предлагане, обявен в началото на миналия месец. В същото време доходностите по японските държавни облигации отчетоха рязко повишение, но централните банкери не взеха отношение по този въпрос.

"Bank of Japan излезе със становище още през април. Те ясно казаха какво ще правят и не беше нужно да коментират повече. Облигационният пазар започва да калкулира очакванията за по-висока инфлация. Това трябва да бъде взето предвид и от капиталовите пазари. Цените ще се повишават, недвижимите имоти ще поскъпват, хората няма да отлагат повече и ще купуват жилища. Те трябва да използват тези средства, които стоят в банките", коментира анализаторът на JP Morgan Никълъс Уайндлинг пред Bloomberg.

Според него няма опасност от балон. „Япония все още е много далеч от върховете, която и графика да погледнете. Пазарните оценки все още изглеждат много атрактивни на общия пазарен фон. Много от тези проблеми, за които анализаторите говорят, всъщност са "приятни" проблеми. Хората са много скептични по отношение на инфлацията. Изглежда че се притесняват от това дали мерките няма да са "прекалено успешни". Преди шест месеца подобен въпрос изглеждаше невъзможен", коментира още Никълъс Уайндлинг.