Франция отново изпадна в рецесия (видео)

Данните на Евростат потвръдиха опасенията, че БВП на страната се е свил с 0.2% през първото тримесечие.

15.05.2013 | 16:42 Редактор: Иван Нончев
Франция отново изпадна в рецесия (видео)

Опасенията на икономистите се сбъднаха - втората най-голяма икономика в еврозоната официално е в рецесия. Брутният вътрешен продукт на Франция се свива с 0.2% през първите три месеца на годината, след отчетения спад със същите темпове за последното тримесечие на 2012, сочат данните на Евростат. Това е втората рецесия в страната за последните четири години. Безработицата е на рекордни равнища, а доверието на бизнеса и потребителите в икономиката удари дъното.

Негативните данни идват на фона на годишнината, която Франсоа Оланд отбелязва на поста президент на Франция. Той и правителството се опитват да осъществят обещаните реформи, които да раздвижат трудовия пазар. Миналата седмица бе обявена поредната серия от мерки, които би трябвало да улеснят наемането на нови служители във френските компании. Въпреки че икономическото представяне на Париж е доста по-добро от това на други европейски държави, като Испания и Италия, възстановяването далеч не върви с толкова бързи темпове, колкото властите биха искали. Нивото на безработица достигна рекордното равнище 10.6 на сто през март. Без работа в момента са близо 3.2 милиона французи, като броят им е с почти 12% по-голям от този преди година. Въпреки това безработицата остава под средната за еврозоната, която в края на миналата година достигна 11.4 на сто.

Икономистите се опасяват, че бюджетният дефицит на Франция ще достигне 3.9% от брутния вътрешен продукт тази година, което е доста над целевото ниво на еврокомисията от 3 на сто. Париж преговаря със своите европейски партньори, и по-конкретно с Германия, за отлагане на крайния срок, в който трябва да бъдат постигнати заложените бюджетни параметри.

Двата локомотива на еврозоната, Франция и Германия, обаче остават на противоположни позиции, що се касае до рецептата за излизане от кризата. Френският финансов министър Пиер Московиси по-рано тази седмица категорично заяви, че не иска и да чува за думата "рестрикции". От Берлин пък твърдо поддържат тезата, че строгата фискална дисциплина е единственият път към икономическото възстановяване. Влошаващият се икономически пейзаж обаче не оставя много време за дебати. Тъй като все повече французи попадат директно под ударите на икономическата криза - най-тежката от Втората световна война насам.