Имотният пазар в САЩ съживи печалбите на банките

Добрите финансови резултати на имотния пазар се отразяват и на цените на банковите акции на Wall Street.

15.10.2012 | 14:50 Редактор: Иван Нончев
Имотният пазар в САЩ съживи печалбите на банките

Американските банки отчитат рекордни печалби, подкрепени от възстановяването на имотния пазар в Съединените щати. Добрите финансови резултати се отразяват и на цените на банковите акции на Wall Street.

Възстановяването на пазара на недвижимите имоти в Съединените щати, съчетано с ниските лихвени проценти, подкрепи ръста на кредитирането отвъд Океана. Две от най-големите американски банки - JP Morgan Chase и Wells Fargo, отчетоха рекордни печалби през третото тримесечие на тази година. Ръстът на ипотечните кредити е основният движещ фактор зад добрите резултати, смятат експертите.

"Ипотечното кредитиране в момента е по-печелившо дори и от годините преди кризата," коментира анализаторът Пол Милър.

От ръководството на JP Morgan дори изразиха становище, че имотният пазар вече е обърнал негативната тенденция. Въпреки това пред сектора все още има доста подводни камъни. Един от тях е, че рекордният ръст е породен не толкова от търсене на заеми за нови жилища, колкото от рефинансиране на стари задължения. Затова банковият сектор вероятно ще има нужда и от по-солиден икономически ръст, който да подкрепи позитивните тенденции при ипотечното кредитиране.

От началото на годината пазарните оценки на най-големите американски банки са се повишили средно с около 20 на сто, като ръстът им е близо два пъти по-висок от този на широкия индекс S&P 500.