Инвеститори разграбиха държавния дял в "Енерго-Про"

Още в първия ден от търговията бяха продадени над 90% от пуснатите на борсата акции на "Енерго-Про Мрежи" и "Енерго-Про Продажби".

03.10.2012 | 12:44 Редактор: Иван Нончев
Инвеститори разграбиха държавния дял в

Държавата предложи за продажба на борсата по 33% от капитала на „Енерго-Про Мрежи“ и „Енерго-Про Продажби“. Минималната цена за двата пакета бе малко над 53 милиона лева.

В първия ден от аукциона бяха продадени около 96% от предложените акции на „Енерго-Про Мрежи“ и 92% от тези на „Енерго-Про Мрежи“.

Максималната цена, на която бяха пласирани книжата на „Енерго-Про Мрежи“ бе малко над 169 лева за брой, а минималната - 138 лева за брой, при начална цена от 109 лева и 87 стотинки.

На търга за по-малката емисия - тази на „Енерго-Про Продажби“ - началната цена бе 11.09 лева за акция. Постигнатата максимална бе 16 лева, а минималната – 13.40 за брой.

Общият приход за държавата от днешната продажба на пакетите от двете дружества възлиза на близо 65 милиона лева. Ако и останалата част от капитала им се продаде на цени близки до днешните, то постъпленията от приватизацията ще достигнат 68 милиона лева.

В днешната борсова сесия сделки с акциите на „Енерго-Про Мрежи“ и „Енерго-Про Продажби“ бяха сключени и на вторичния пазар, където регистрираха ръст от около 15% спрямо цените на аукциона.

Чешката компания Енерго-Про пое електроразпределението в Североизточна България, след като през юни тази година купи бизнеса на немската Е.ОН. След приключването на сделката двете обслужващи компании "Е.ОН България Мрежи” и "Е.ОН България Продажби” бяха преименувани на "Енерго-Про Мрежи” и "Енерго-Про Продажби”.  

Дружествата оперират в Североизточна България в областите Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище.