400 млн. евро за 4 месеца са изпратили у нас работещите в чужбина българи

Сънародниците ни зад граница се нареждат до топ инвеститорите в страната

08.07.2019 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
400 млн. евро за 4 месеца са изпратили у нас работещите в чужбина българи

От началото на година до края на април българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината близо 400 млн. евро. За сравнение за същия период на 2018 г. сумата е била 392,5 млн. евро или с 6,9 млн. евро по-малко. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с около 5 млн. евро по-малко отколкото през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари – 88 млн. евро. Средно на ден през четвъртия месец от годината българите зад граница са пращали тук по 3,5 млн. евро.

Спрямо април 2018 г. гастербайтерите са изпратили на близките си с 1,8 млн. евро повече.

Сънародниците ни зад граница отново се нареждат до топ инвеститорите в страната. По данни на БНБ за периода януари-април 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са отрицателни в размер на едва 55 млн. евро., при 65,6 млн. евро година по-рано.

Данните са предварителни и ще бъдат ревизирани с годишните данни на НСИ и допълнително постъпили отчети на предприятията с чуждестранно участие, като обикновено промените са в посока нагоре.

Очаквано, най-предпочитани са инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти. За периода януари-април в страната са инвестирани 2,2 млн. евро в недвижима собственост, колкото беше и за първото тримесечие. 

Данните са показателни за това какво е реалното състояние на българската икономика и доколко страната ни е привлекателна дестинация за инвестиции. 

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК