Социалният статус оформя вярата на хората в техните способности, показва проучване

Другите приемат, че тези личности са по-уверени от тях, което затвърждава социалното неравенство

25.05.2019 | 12:13 Редактор: Зорница Костадинова
Социалният статус оформя вярата на хората в техните способности, показва проучване

"Предимствата пораждат предимства", е изводът на серия от изследвания, публикувани от учени от Станфордския университет и Университета на Вирджиния, пише Куентин Фотръл за "MarketWatch".

Според изследванията хората с относително висок социален статус са по-уверени и другите са по-склонни да им вярват.

"Социалният статус оформя вярата на хората в техните способности, което от своя страна има важни последици за запазването на социалната йерархия", изтъкват водещите автори на изследванията, професорите Питър Белми от Вирджиния и Маргарет Нийл от Станфорд.

Другите приемат, че хората с висок статус са по-уверени от тях, което затвърждава социалното неравенство и им дава предимство дори и да са по-некомпетентни.

Това обяснява защо хората, които работят за престижни компании, обикновено са от елитни образователни институции, а тези от по-долните ешелони е вероятно да си останат там.

Изследване на Лондонското училище по икономика открива различия между традиционните професии като право, медицина и финанси, които са доминирани от децата на висши мениждъри и професионалисти, и по-техническите професии като инженерство и ИТ, които набират хора от всички слоеве на обществото.

Това изследване показва, че има класов таван за служителите с работнически произход. "Дори когато такива служители успешно заемат позиции с висок статус, заплащането им е със 17% по-малко от представителите на привилегированата класа".

Още по темата четете в investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК