Германия се бори с рекорден недостиг на IT специалисти

Сериозен дефицит на кадри има при всички професии от т. нар. MINT

21.05.2019 | 18:34 Редактор: Юлия Христова
Германия се бори с рекорден недостиг на IT специалисти

Липсващите IT специалисти се превръщат все повече в ахилесова пета на пазара на труда в Германия. Според пролетния доклад на Института за германската икономика (IW) разликата между търсенето и предлагането се е повишила до малко над 60 000 квалифицирани служители само за четири години - повече от три пъти.

Може да се очаква, "че търсенето на IT специалисти няма да отслабне толкова бързо", се казва в доклада, цитиран от Handelsblatt. Причината - предизвикателствата пред компаниите, които ще имат нужда от специалисти - от цифровизацията, през интелигентните мрежи до интелигентните домове - са огромни.

Въпреки това при всички професии от т. нар. MINT т.е. специалисти по математика, информатика, естествени науки и технологии, има сериозен дефицит на кадри. Като цяло между офертите за работа и безработните през април зейва дупка от малко над 311 000 професионалисти - само няколко хиляди под предишния рекорд от пролетта на 2018 година, поясняват специалистите на Института за германската икономика, разработили доклада, пише investor.bg. 

А ако не са били многото имигранти, тази дупка би била около половин милион незаети места в сектора. Наемането на чужденци - от електротехници до инженери - нараства с много по-динамични темпове от 2012 г., отколкото наемането на германци. Ако се развиваше еднакво бавно, пропастта при недостига би била почти с 210 000 души по-голяма днес, се казва в доклада.

Южните германски провинции и столицата се възползват най-много от чуждестранните експерти: в Баден-Вюртемберг те представляват 13.5% от съответните професионални групи, 13% в Берлин и 11 на сто в Бавария и Хесен.

Харесайте ни в страницата ни във Facebook ТУК