Тръмп подписва заповед за забраната на Huawei в САЩ?

Според Вашингтон оборудването на компанията може да бъде използвано за шпионаж

15.05.2019 | 15:09 Редактор: Тодор Петров
Тръмп подписва заповед за забраната на Huawei в САЩ?

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да подпише заповед, която забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, създадено от компании, които носят риск за националната сигурност. С това той ще проправи път на забраната за правене на бизнес с китайската Huawei, твърди "Ройтерс".

Изпълнителната заповед ще се позове на Международния закон за извънредните икономически правомощия, който дава на президента възможността да регулира търговията при извънредни ситуации, които заплашват Съединените щати. Тази заповед ще насочи Министерството на търговията, което работи с другите правителствени органи, да изготви план за изпълнение.

Ако бъде подписана, заповедта ще бъде въведена в един особено деликатен момент, когато отношенията между Китай и САЩ са обтегнати и водят битка с въвеждането на мита. САЩ вярват, че оборудването, произведено от Huawei Technologies, може да бъде използвано от властите в Китай за шпионаж. 

Съединените щати активно призовават своите съюзници да не използват оборудването на Huawei за следващото поколение 5G мрежи, защото според Вашингтон то не е достатъчно сигурно. През август Тръмп подписа решение, което забранява на американското правителство да използва оборудване от Huawei и от друг китайски доставчик - ZTE.

Четете още по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК