Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Следят осъдени с е-гривни. Има ли опасност от манипулация?

Няма как устройствата да бъдат премахнати без това да се разбере, увери Николета Атанасова

09.01.2019 | 21:16 Редактор: Василена Василева
Следят осъдени с е-гривни. Има ли опасност от манипулация?

250 електронни гривни за затворници са закупени по договор за близо 1 млн. и 400 хил. лева. Има ли опасност от манипулация? 

"Тези гривни са достатъчно надеждни. От чисто техническа гледна точка те могат да бъдат премахнати от крака на човек. Не могат обаче да бъдат манипулирани без да бъде подаден сигнал и това да се разбере", увери в студиото на "Денят ON AIR" експертът по охрана и сигурност Николета Атанасова.

По думите ѝ по този начин ще се намали пренаселеността в затворите, а и излизат в пъти по-евтино от издръжката на един арестант.

Пред Bulgaria ON AIR Николета Атанасова, която е председател на Българската камара за охрана и сигурност (БКОС), представи и своята монография "Електронният мониторинг на осъдени лица в България - приложения и перспективи".

"Книгата съдържа научените уроци по време на пилотното въвеждане на електронния мониторинг на осъдени лица през 2014 – 2015 г., представя обобщени данни и опит, с което полага основите на теорията на електронното наблюдение в нашата страна и ще подпомогне обучението на специалисти и на кадри, които ще са ангажирани с тази дейност", коментира тя.

"Електронният мониторинг на осъдени лица в България" е базирана на работата на автора с Министерство на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" по Проект NFM-2013-BG15-2 "Засилване прилагането на пробационните мерки в съответствие с европейските стандарти и система за електронен мониторинг" по Програма BG 15. Първата книга на Николета Атанасова е "Управление на сигурността", издадена през 2008 г. Официалното ѝ представяне ще бъде на 22 януари.