Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Законът за личната помощ е успех за цялото общество, заяви социалист

Важно е темата да не се политизира, отбеляза Виолета Желева пред Bulgaria ON AIR

06.12.2018 | 20:30 Редактор: Василена Василева
Законът за личната помощ е успех за цялото общество, заяви социалист

Приетият днес Закон за личната помощ е успех не само за хората с увреждания. Той е успех за цялото общество, тъй като идва от народа. Обществото ни се събуди. Протестиращите майки показаха, че когато имаш кауза и сили да я следваш, то тя може да се осъществи. Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Виолета Желева.

Парламентът днес прие окончателно промените в Закона за личната помощ, който е част от новата нормативна уредба за хората с увреждания. Инициативата за него под мотото "Системата ни убива" е на майки на деца с увреждания с участието на омбудсмана Мая Манолова.

Майките обявиха, че прекратяват протеста и ще премахнат палатковия лагер пред Народното събрание.

Пред Bulgaria ON AIR Виолета Желева уточни, че е важно темата да не се политизира. 

"Това, което ни притеснява обаче е, че Законът за личната помощ не обхваща проблемите на всички групи нуждаещи се", допълни още депутатът от БСП.

По време на дебата ГЕРБ и БСП за пореден път се впуснаха в спор кой е направил повече за хората с увреждания. 

С текстовете се уреждат условията и редът за предоставянето и ползването на лична помощ от хората с увреждания.

Ползвател на лична помощ може да бъде човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и зависимост от чужда помощ. Ползвателят ще може да избира асистентите, участва в договарянето на условията на заетостта и подписва месечния отчет на асистента за отработените от него часове.

В закона е записано, че на децата с увреждания, които получават най-голямата социална подкрепа от 930 лева, ще бъдат приспадани до 380 лева за личен асистент, а остатъкът ще се плаща от общината. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лева от ползвателите на тази услуга.

Предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, а изготвянето на индивидуалните оценки - от 1 април следващата година.

Вижте повече във видеото!