Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще бъдат ли възможни минималните заплати по браншове след 2020 г.?

Темата в "Денят ON AIR" коментира бившият социален министър Иван Нейков

08.08.2018 | 20:50 Редактор: Лазарина Колчагова
Ще бъдат ли възможни минималните заплати по браншове след 2020 г.?

Според социалния министър Петков договарянето на минималните осигурителни доходи може да отпадне от догодина и да бъде заменено от минимални заплати по браншове. Доколко това е реалистично, в студиото на Bulgaria ON AIR коментира бившият социален министър Иван Нейков.

"Когато започнат да се целуват работодатели и работници нещо не е наред", бе ироничен Иван Нейков.

"Това бе отдавнашна идея на самите работодатели, които твърдяха, че по този начин ще се отчете спецификата на региона. Например трудноизплатимата минимална заплата във Видин няма същата стойност в София. Синдикатите винаги са били против такава картина. В момента дискусията е за минимални работни заплати за около 30 бранша. Ние едвам една успяваме да договорим", каза бившият социален министър.

Той припомни, че обикновено министърът на труда разрешава административно проблемите.
"Ако сега се стигне до съгласие да се договаря минимална заплата, какво ще направи финансовият министър? В момента нивото на доверие между работодатели и синдикати е под средното", коментира Нейков и предположи, че приемането на предложението на синдикатите би могло да бъде "по-малкото зло" за Министерството на труда и социалната политика. 

Бившият социален министър потвърди реалистичността на срока до 2020 г. за промените, но изтъкна, че тези преговори могат да се водят между браншови работодателски и синдикални организации, както и, че колективните договори важат само за онези работодатели, които членуват в работодателските организации, а се говори, че такива са само 15%.

Иван Нейков определи като верен път следването на вече ратифициран международен акт, който препоръчва създаването на орган, представляващ, по думите му, "гласът на разума", когато не може да бъде постигнато споразумение в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Ако всяка от страните предлага своята теза и експертните групи дадат своите предложения, обществото ще бъде убедено, комбинацията от предложения ще бъде приета. Не сме го правили до сега в България, но трябва да се опита", каза още Нейков.

Гледайте видеото с целия разговор.