Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

50% увеличение на доходите за 2 години е невъзможно, смятат икономисти

Липсват инвестиции у нас, категорични са Владимир Каролев и Мика Зайкова

06.08.2018 | 21:04 Редактор: Велислав Филипов
50% увеличение на доходите за 2 години е невъзможно, смятат икономисти

При този ръст на икономиката до края на мандата доходите ще се вдигнат с 50%. Такава прогноза направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Малко Търново през уикенда, където инспектира състоянието на границата. Според него е очевидно, че повишението на доходите не е само на хартия, след като толкова хора пътуват през почивните дни.

Може ли доходите на българина да скочат с 50% до края на мандата на правителството "Борисов 3"? Според икономиста Владимир Каролев няма как за по-малко от две години и половина доходите да скочат с толкова много.

"Все пак трябва да се отбележи, че за 4 години доходите на българина се качиха с над 50%, което е успех. БВП също се увеличава. Тази година има ръст към 4%. Безработицата пък е два пъти по-ниска. За този момент огромният проблем е липсата на инвестиции", каза в "Денят ON AIR" икономистът.

Той е на мнение, че липсата на инвестиции е заради лошата съдебна система и недобрите закони.

"Съдебната система трябва да се реформира. Трябва да се правят смислени закони. Ако пък се стигне до някакво дело - нещата трябва да се решават от независим съдия, а не да печели винаги този, който има повече връзки. Това ще стане, когато съдии и прокурори започнат да влизат в затвора", уточни Каролев.

По думите на Мика Зайкова вдигането на доходите не става със заклинание, а с работа.

"Трябва да се вдигне производителността, за да се вдигнат заплатите. За да се случи това трябва да има приток на инвестиции и инвеститори, които да правят бизнес. България е инвестиционна пустиня. Нужни са и умения на кадрите у нас", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Зайкова смята, че от България изтичат инвестиции, а българските инвеститори предпочитат да инвестират навън.