Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валутният борд – изключително успешен! Все по-готови сме за еврото, смята експерт

Преди това трябва да влезем в банковия съюз – коментар от икономиста Борис Петров

24.07.2018 | 20:11 Редактор: Иван Берберов
Валутният борд – изключително успешен! Все по-готови сме за еврото, смята експерт

Брюксел реши, че до една година България може да очаква да бъде приета в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Преди това обаче, трябва да се присъединим към банковия съюз, а подготовката за членството допълнително ще забави целия процес.

"Все по-готови ставаме. Сценарият е един – минаваме през едногодишен преходен период, в който се провежда проверка на банковия сектор. След това можем да влезем в еврозоната. Банките ни са си научили урока след кризата през 2008 година. Възможно е бързо да преминем през преходния период. Има политическа амбиция да влезем в еврозоната, особено след успешно европредседателство", обясни икономистът и финансист Борис Петров.  

В студиото на "Денят ON AIR" той подчерта, че фиксираният ни курс към валутния борд е изключително успешен, тъй като ни дал стабилност по отношение на инфлацията и предвидимост спрямо бизнес инвестициите. 

"Присъединяването към еврозоната означава и прекратяване на действието на този борд. Той ни даде гъвкавост на икономиката, благодарение на която ще можем по-лесно да се конкурираме с Европа. Бащите му бяха изключително далновидни, че направиха сключването на борда към германската марка", изтъкна още Петров. 

Според госта трябва да влезем в еврозоната с абсолютно същия курс на лева и то до последната цифра след запетаята. 

"Проблемите на пенсионерите няма да се решат, нито задълбочат с промяната на валутата. Техните проблеми могат да се решат със структурни реформи. На българския трудов пазар има един проблем – дефицит на кадрите. Това трябва да се реши, чрез промени в средното и висшето образование", посочи икономистът Борис Петров пред Bulgaria ON AIR.