Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спирането на лекарства за кръвно и сърце можело да се окаже борба на интереси

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че очаква отговор от професионалните институции

11.07.2018 | 20:22 Редактор: Ивайло Николов
Спирането на лекарства за кръвно и сърце можело да се окаже борба на интереси

В цяла Европа бяха блокирани лекарства за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Причината е примес в активното вещество валсартан, който се определя като вероятен канцероген, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата. Европейската агенция по лекарствата и здравните институции в отделните държави на Стария континент вече работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване с опасния примес и влиянието върху човешкия организъм. У нас са блокирани 62 лекарства, които се приемат от над 160 хиляди пациенти. Спирането им е превантивна мярка и няма място за паника. Това заяви от парламентарната трибуна днес директорът на Агенцията по лекарства проф. Асена Стоименова.

Народният представител от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че от агенцията е трябвало обяснят, че е възможна алтернатива на лечението, че тя съществува и че останалите партиди лекарства на пазара не съдържат този продукт.

"Това коментирахме и в залата, че зад цялата тази информационна вълна, която беше подхвърлена в множество сайтове, в множество медии, могат да стоят и други интереси", каза в студиото на "Денят ON AIR" проф. Георги Михайлов.

Депутатът от БСП обясни, че може да се окаже, че съставката, за която се предполага, че е канцерогенна, не е в значими количества, които да увредят здравето и всичко да се окаже борба на интереси.

"Самият факт, че има стотици медикаменти, които са на различна цена и които се използват за лечението, говори, че могат по една или друга причина да се търсят чисто търговски интереси за защитаване и да се използват средства, които в никакъв случай не са в интересите на българските граждани", допълни проф. Михаклов пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен също, че е трябвало от Агенцията по лекарствата да излязат по-рано със становище и да обяснят какъв е случая. Народният представител добави също, че очаква отговор от професионалните институции, които трябва да проучат въпроса.

Вижте видеото с целия разговор!