Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Затопляме ли отношенията с Русия след срещата на Радев с Путин?

Коментар на политолога доц. Румяна Коларова и журналиста Росен Петров

22.05.2018 | 20:33 Редактор: Тодор Петров
Затопляме ли отношенията с Русия след срещата на Радев с Путин?

Визитата на президента Румен Радев в Русия и срещата му с Владимир Путин няма реален ефект. Тя е от типа на протегната ръка и отворена възможност. На това мнение е политологът доц. Румяна Коларова. Пред Bulgaria ON AIR тя подчерта, че очаква да се възстанови достойната позиция на България спрямо Русия.

Днес президентът Радев и руският му колега Путин се обявиха за по-сериозно икономическо сътрудничество между двете страни, особено в сферата на енергетиката. Според доц. Коларова обаче, българският пазар бил толкова малък, че е смешно да се прави газопровод за него.

"Всеки път, когато се говори за "Белене", става дума за нереалистичен проект, зад който се търси възможност за източване на средства. Това е един проект, в който има огромен риск", посочи тя.

Журналистът Росен Петров е на мнение, че срещата Радев - Путин е знакова и е нормално контактите между двете държави да се възобновят след 10-годишна пауза.

"България би могла да стане разпределителен център за газ, но се опасявам след "Южен поток" да не стане "късно е, либе, за китка". Съгласен съм, че руснаците демонстрират имперско високомерие към нас, но не мога да разбера как не може да има "Южен поток", каза той в "Денят ON AIR".

Водещият на предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR подчерта, че са похарчени много пари за проекта "Белене" и попита какво да правим с вече закупените реактори. Росен Петров не се съгласи с доц. Коларова, че Китай, който проявява интерес към "АЕЦ Белене", е рисков инвеститор.

"В Китай има корупцонни схеми от много голям мащаб", отбеляза доц. Коларова в студиото на Ганиела Ангелова.

По време на визитата на Радев в Русия стана ясно, че след няколко дни на Путин ще гостува и премиерът Бойко Борисов. Румяна Коларова подчерта, че той трябва да се срещне с Путин от позицията на представител на ЕС. 

"Не може България да няма контакт с Русия, тя е много близо до нас", каза още Росен Петров и добави, че очаква нормален диалог между премиера Борисов и руския президент Путин.

Вижте видеото с цялата дискусия!