Протест и контрапротест пред МС заради рестартa на "Белене"

Изгоден или пагубен е проектът - двете страни изложиха своите аргументи

22.05.2018 | 19:29 Редактор: Тодор Петров
Протест и контрапротест пред МС заради рестартa на

Протест и контрапротест пред Министерския съвет. Поводът - да бъде ли даден рестарт на проекта "Белене" или не. Демонстрацията в защита на АЕЦ "Белене" бе организирана от формацията АБВ.

А според хората, които се обявиха категорично против "Белене", възобновяването му е опасен и икономически несъстоятелен проект, който е пагубен за българските геополитически, финансови и екологични интереси.

Противниците на проекта го наричат "завой към Кремъл" и "рестарт на краденето". Хората са убедени, че възможността за нови рушвети отново е възродила темата "АЕЦ Белене", предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Миналата седмица правителството одобри доклад за Белене, в който се посочва като най-удачен вариант строежът на атомната централа да се рестартира със стратегически китайски инвеститор. Преди това премиерът Бойко Борисов се обяви за падането на мораториума на парламента върху строителството на "АЕЦ Белене".

Според протестиращите от  АБВ проектът е рентабилен и ще осигури около 30-40 хил. работни места на хората от региона, екологично чист е, полезен и печеливш за държавата.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)