Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социалист за избягалите затворници: Логичният завършек е оставката на Цачева!

В затворите не важи българското законодателство, подчерта депутатът Тодор Байчев

04.04.2018 | 20:25 Редактор: Тодор Петров
Социалист за избягалите затворници: Логичният завършек е оставката на Цачева!

Логичният завършек на драмата с избягалите затворници в София е оставката на правосъдния министър Цецка Цачева. На това мнение е депутатът от БСП Тодор Байчев, който категорично не приема заявката на Цачева, че ще подаде оставка, ако премиерът Борисов поиска.

По-рано днес оставки подадоха директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и началникът на затвора в София Петър Кръстев.  

"Всичко това е плод на ръководството и некомпетентността на Цачева. Доста безгрижно са се отнасяли хората, които са пропускали пратки, колети и посещения. Не ми се иска да вярвам, че има замесен вътрешен човек", заяви гостът на Bulgaria ON AIR и добави, че винаги може да се намери човек, който да се поддаде на изкушението. 

"В системата на затворите не важи българското законодателство. Там се живее по неписани правила, които се предават устно от затворник на затворник. Съжалявам надзирателите, защото са принудени  да се съобразявят с неписаните закони на затворниците", каза още гостът в предаването "Денят ON AIR".

Според Байчев не е нужна реформа, а системата трябва да бъде променена - промяна в начина на мислене и в начина на работа. Той бе категоричен, че след като една година по-рано се е знаело за планираното бягство, би трябвало да бъдат взети мерки.

Народният представител от БСП взе отношение и по казуса с продажбата на ЧЕЗ. Той настоя, че не приема премиерът Борисов да заяви една позиция, да се отметне от нея и 30 дни по-късно да се върне на първоначалната си позиция. 

"Това е замазване на очите и ситуацията. Въпросът е кой стои зад него и го кара да се държи по този начин", смята социалистът, според когото държавата не би била лош стопанин на електроразпределителното дружество.