Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нападките на президента Радев към премиера Борисов били несериозни

Според зам.-министъра на вътрешните работи Георг Георгиев държавният глава наскоро използвал доста агресивен език

16.02.2018 | 20:29 Редактор: Велислав Филипов
Нападките на президента Радев към премиера Борисов били несериозни

Съприкосновението между президента и премиера е меко казано нежелателно. В този спор обаче имаше една по-агресивна страна - тази на държавния глава. Когато се правят подобни изказвания, трябва да са добре аргументирани.

Така заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев коментира в "Денят ON AIR" напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. То бе предизвикано от изказване на министър-председателя, че в екипа на държавния глава има "сив кардинал", като допълни, че става дума за съветника Иво Христов. Радев пък от своя страна остро атакува премиера и го обвини, че поддържа връзка с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Според политика обвиненията на държавния глава срещу Борисов звучат несериозно и несъстоятелно, а по едно време езикът е бил доста агресивен.

"Преди няколко седмици Радев стигна много далеч в коментарите си и към Народното събрание. Не трябва да се стига до напрежение между толкова висши държавни институции. Президентът все пак трябва да е обединител на нацията", уточни Георгиев.

По думите на зам.-министъра на външните работи, България работи много активно за присъединяването на Западните Балкани, защото тази стъпка ще доведе до по-голяма сигурност в региона.

"За присъединяването на Сърбия и Черна гора се чу годината 2025 г. Определено всички страни на ЕС са обединени около мнението, че присъединяването на Западните Балкани към ЕС ще е полезно за цялата общност", подчерта политикът пред Bulgaria ON AIR.

Той категорично заяви, че е твърдо против провеждането на Луковмарш и е хубаво, че държавата е показала пред света и Европа, че този акт е нежелан в столицата ни.