Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Червен" депутат: Антон Тодоров е способен да отрови всеки дебат в НС

Петър Витанов видя порочен модел на управление и срастване на партията с държавата

11.10.2017 | 19:55 Редактор: Тодор Петров

Фигура като Антон Тодоров няма място в българския парламент. Той е способен да опорочи и отрови всеки дебат в НС. Такъв човек просто девалвира и без това крайно ниското доверие към най-значимата институция, заяви в "Денят ON AIR" депутатът от "БСП за България" Петър Витанов. 

Днес социалистите гласуваха "За" оставката на народния представител от ГЕРБ Антон Тодоров, който предизвика масово обществено и медийно недоволство с думите си към журналиста Виктор Николаев.

По отношение на скандалите, свързани с роднински назначения на държавни позиции, гостът на Bulgaria ON AIR настоя, че целта не е да бъдат посочени един или двама виновни, а да бъде демонстриран "безкрайно порочен модел на управление". 

"Това е срастване на партията с държавата", отсече той и допълни, че БСП разполага с над 120 сигнала за нарушения като тези в общината в Хасково. Витанов допуска, че същите неща са се случвали и при управлението на БСП, но по думите му сега са придобили огромни размери. Социалистът счита, че тази практика е в основата на изборните победи на ГЕРБ.

Петър Витанов е на мнение, че проблемът може да бъде преодолян чрез промени в законодателната уредба. БСП ще обсъди внасяне на законопроект, който да регламентира подобен тип роднински назначение в държавни учреждения, стана ясно още от думите му.

От БСП вече изразиха своите притеснения, че е възможно НАТО да разположи военни сили в Черно море и очакват позицията на премиера Бойко Борисов по въпроса. Според Витанов днешното изказване на зам.-министъра на отбраната, че не се предвижда постоянно присъствие на НАТО в Черно море, е в контекста на меморандума за национален щаб за подпомагане на военните учения. 

"Но всяко създаване на допълнителни военни формирования е обект на други решения, които страната ни не е взела. Чрез създаване на военни формирования се променя балансът на силите и това води до ответна реакция", обясни той.