Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Фирми въстанаха срещу законопроекта за частната охранителна дейност

От бранша са категорични - необходимо е тяхно становище, а такова не било отразено в проекта

06.09.2017 | 21:00 Редактор: Мария Аладжова
Фирми въстанаха срещу законопроекта за частната охранителна дейност

На 2 август Министерският съвет внесе в Народното събрание проект за нов Закон за частната охранителна дейност.

Той урежда условията и реда за частна охранителна дейност, административното регулиране и контрол.

Законопроектът обаче срещна остро неодобрение от страна на охранителни клъстери и фирми, които сигнализираха за заложени множество нарушения на българското и на европейското законодателство.

Законът предвижда ново видово разделение на охранителния сектор и включва разработване на подзаконов нормативен акт, с който детайлно за всеки един вид дейност да се регламентират минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните обекти, включително за техническо оборудване, моторни превозни средства и персонал с професионална квалификация. 

"Появяването на законопроекта за частна охранителна дейност е странно, защото се появи в началото на август... С учудване видяхме, че буквално е фалшифицирана таблицата с консултациите по член 26 в Закона за нормативните актове. Съюзът на фирмите за охрана и сигурност и сигурност и Българска камара за охрана и сигурност не сме давали становище по този законопроект, а наше становище беше вътре", коментира в "Денят ON AIR" изпълнителният директор на Индустриален  клъстер "Сигурност" Татяна Иванова.

В проекта, внесен от МС, има много недоглеждания, добави от своя страна проф. Румен Ралчев, председател на УС на Националния съюз "Безопасност и охрана" (НСБО).

"На практика има фалшифициране и, което е много важно - след като широко се разпространява, че има допитване до охранителни фирми, до охранителни клъстери, до охранителни сдружения и така нататък - нека това да е действително", коментира Ралчев.

В подкрепа на думите си той посочи, че, за да бъде този закон "доизпипан", е необходимо вносителите да се допитат до професионалисти, които се занимават с охранителна дейност от 25 години.