Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Христо Терзийски: Най-скъпото нещо в услугата "Сигурност" е полицейският труд

Хроничните промени в МВР си стоят, не скри Илия Кузманов в предаването Директно

08.11.2016 | 19:48 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Терзийски: Най-скъпото нещо в услугата

Най-скъпото нещо в услугата "Сигурност" е полицейският труд. Това заяви директорът на Главна дирекция “Национална полиция”. Христо Терзийски в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"Последните няколко години текат реформи, при които обществото е насочено към това, че бюджетът на МВР е изключително висок. Неведнъж е коментирано, че този бюджет отива основно за заплати. Под обществения натиск редуцирането или задържането на нарастването на този бюджет става за сметка на персонала", обясни Терзийски.

Наистина са тежки и трудни условията, при които работят полицейските служители, добави той. По думите му казусът с униформите все още не е разрешен, но в момента има достатъчно гориво за патрулките.

"Тече една голяма обществена поръчка за закупуване на нови коли. Освен това за специализираните полицейски сили и за Дирекция "Жандармерия" текат обществени поръчки за закупуване на микробуси. На първо време ще ремонтираме на 100% всички помещения, където задържаме лица по закона за МВР.", отчете Терзийски.

Запитани граждани са на мнение, че трябва да има повече полиция в малките населени места.

"През изминалата година направихме една реорганизация на Областните дирекции като редуцирахме дежурните части за сметка, на което изкарахме повече полицаи на улицата. От известно време работим и със Сдруженията към Общините", отговори той.

Въпреки това директорът на Главна дирекция "Национална полиция" е категоричен, че сигурността е обща грижа.

"Не може да бъде само грижата на едно ведомство и една институция. В същото време трябва да има и сигнали от гражданите", смята той.

Тази година процентът на напусналите полицаи е изключително малък, отчете Терзийски и поясни, че няма сериозна вълна от напускаме. В същото време организираме конкурси по места и има сериозен наплив на кандидати, коментира той.

Запитан за полицейското насилие, Терзийски го определи като "една грозна черта от образа на полиция". По думите му няма полицейски ръководител от най-ниското ниво, ако вземе от командир на взвод, началник на група, началник на сектор, на РПУ, който да толерира полицейско насилие. Не са много случаите на полицейско насилие на година, отчете той.

Същевременно зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов изтъкна в студиото на Димитър Абрашев, че хроничните промени в МВР си стоят.

"Към днешната дата петгодишният проблем с липсата на униформи не е разрешен. Проблемът с възнаграждения и техническото комплектуване не е решен. Проблемът с колегите по граница не е решен. Така мога да продължа до края на предаването", заяви той.

"В проектобюджета на държавата за 2017 г. в частта за МВР, тя много удобно е скрита в едно лансирано увеличение с около 825 млн.лева за "Отбрана и сигурност", но никой не казва, че за МВР от там има само 100 млн. лева, а всичко друго отива за "Отбраната", добави Кузманов.

Според него това е една цифра, която не достига всяка година на МВР около ноември-декември. Увеличение за ведомството няма, а има реален бюджет, поясни той.

От предаването стана ясно, че и много хора разчитат на частни охранителни фирми, за да се чувстват сигурни. По думите на експерта по сигурността Здравко Дерелиев най-търсената услуга в случая е СОТ, а физическата, обектовата охрана се използва в по-редки случаи, когато имаме вече някакъв по-голям обект като размер.

Гледайте цялото предаване в следващото видео: