България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Координираща среща на МВР и частните охранители

Здравко Дерелиев, Асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана

18.11.2015 | 10:11
Координираща среща на МВР и частните охранители

Инж. Здравко Дерелиев, председател на националната Асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана за сигурността в България коментира промените в охранителните режими на обектите в България, осигурявани от частния сектор след атентатите в Париж. Инж. Дерелиев говори преди срещата с МВР, насрочена за сряда, 18 ноември 2015 в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR с Йоанна Николова и Симеон Белев.

 

Взаимодействието между МВР и частния охранителен сектор се управлява по Закона за частната охранителна дейност. На днешното заседание ще се обсъдят общи мерки и възможности за сътрудничество между частните охранители и полицията, съобщи инж. Дерелиев.

 

Общи дейности

Според Дерелиев на срещата е възможно да се обсъдят евентуални съвместни действия при проверки на общество значими обекти.

"Тясно сътрудничество би означавало по-близка комуникация. Ракция от страна на МВР по всеки един повод, свързан със съмнения за евентуални проблеми. Самите органи на МВР засилиха контрола и проверките на охранителни фирми", каза Дерелиев.

 

След атентатите в Париж

"Контролът върху всички охранявани е затегнат след атентатите. Това означава допълнителен инструктаж на охранителите, увеличаване на проверките по контрол на пропускателния режим - проверки на личен багаж, документи, визуален контрол."

"Притеснени са възложителите на големи обекти със стратегическо значение - ТЕЦ, електроцентрали.. Те са издали заповеди за затягане на контрола".

Въоръжената охрана

"Дали охраната ще бъде въоръжена и как е избор на възложителя. Някои се притесняват охраната да е въоръжена с бойно оръжие, други държат на това. Въоръжената охрана е по-скъпа, защото едно от измененията на Закона за оръжията и взривните вещества от 2011 промени режима и създаде нови правила - ако преди можеше охранители с лично оръжие да се ползват за охрана на обекти, това сега не е възможно. Охраната с бойно оръжие предполага поставяне на каса на обекта, купуване на служебно оръжие за конкретния обект. Това увеличава разходите.

Възможно е МВР да излязат с конкретни предписания кои обекти следва да се охраняват с бойно оръжие и кои - не".

Цялото интервю гледайте във видеото.