25% от частните фирми за охрана били в сивия сектор (видео)

Закриването на СОД е правилно, според Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана.

17.08.2013 | 10:57
25% от частните фирми за охрана били в сивия сектор (видео)

25% от частните фирми за охрана са в сивата икономика, сочат данни на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана. Решението на МВР да закрие държавната структура СОД е правилно, смятат от асоциацията.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев мотивира намерението за закриване на охранителното звено с думите, че не е работа на ведомството да се занимава с търговска дейност, още повече когато тя е губеща. По думите му за първите шест месеца на годината загубите на СОД са в рамките на 1 млн. лева.

Главният секретар на Асоциацията на фирми за търговска сигурност и охрана Иван Иванов също подчерта, че „за да бъде уважавана полицията, тя трябва да защитава всички, а не всички които плащат. Полицията не е място за търговска дейност. Това противоречи на европейски практики”.

Охраняваните от СОД обекти са 54 хиляди в страната. Предстои да бъдат прекратени договорите на 51 хиляди обекта. Останалите 3 хиляди са от стратегическо значение и ще останат под закрилата на МВР. Вътрешното министерство ще продължи да охранява АЕЦ „Козлодуй”, например. Сигурността на останалите обекти ще бъде поета от 800 частни охранителни фирми.

По думите на Иван Иванов частният сектор има капацитет да се справи с работата. Той подчерта, че се надява изборът на фирми да бъде прозрачен. Работещите в държавната охранителна структура ще останат на работа и ще поемат други функции, обещаха от ведомството.

Иванов подчерта, че служителите от СОД имат повече права от частните охранители, но въпреки това те не са конкуренция в сектор „Сигурност”. Една от причините за това са по-високите цени, които Вътрешното министерство поддържа. В същото време платената охранителна дейност на полицията е в разрез с европейските правила и България може да бъде санкционирана, ако звеното не бъде закрито.