Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Историк: Съединението е било смела стъпка, изплъзва България от хватката на Русия

Изведнъж се появява елит у нас, който набира самочувствие и започва да не слуша, разказа пред Bulgaria ON AIR проф. Христо Матанов

06.09.2017 | 20:29 Редактор: Жанета Нейкова
Историк: Съединението е било смела стъпка, изплъзва България от хватката на Русия

Военният преврат на 6 септември 1885 г. се разглежда като смела постъпка, защото тогава България се изплъзва от хватката на Русия. Страната е имала други идеи за нашата държава, но изведнъж се появява някакъв елит у нас, който набира самочувствие и започва да не слуша. Това са думите на историка проф. Христо Матанов, който гостува в "Денят ON AIR" по повод честването на празника на Съединението между Източна Румелия с Княжество България.

По думите му този ден все още не е влязъл под кожата на българина, тъй като нацията не е преориентирала своята представа за празниците.

"Превратът е победа на дипломацията и има масов подем. Все пак действителността тогава е малко по-неприятна, отколкото ние я възприемаме днес", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Матанов отбеляза, че България е издебнала подходящ момент и е действала бързо, преди другите страни да успеят да се ориентират в този период.

Също така страната ни била използвала много умело противоречията между Великобритания и Русия тогава, които е обърнала в своя полза.

Чуйте пълния разговор във видеото.