Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Агресията срещу лекари е отражение на случващото се в държавата, категоричен е медик

На 7 юли и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще излезе на протест

04.07.2017 | 20:22 Редактор: Василена Василева
Агресията срещу лекари е отражение на случващото се в държавата, категоричен е медик

Случващото се в медицината е отражение на онова, което се случва в държавата. Цялата тази агресия в гражданите, провокирана от институционалните органи, се прехвърля върху лекарското съсловие, категоричен бе в "Денят ОN AIR" д-р Николай Клинкачев, главен координатор медицински дейности към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

След нападението над д-р Албена Гагова от болница "Шейново", медици от всички лечебни заведения в България се обединиха около искането да се вземат радикални мерки, които да защитят хората в бели престилки от все по-честата агресия срещу тях. Те настояват за ефективни присъди и реална защита от страна на властите.

"Надявам се обществото да бъде съпричастно. В петък (7 юли) УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще проведе мирен протест по повод случилото се в "Шейново". Трябва да има единен действащ закон срещу подобни криминални прояви", посочи д-р Николай Клинкачев.

Във връзка с новите кръвни проби, които университетската болница въвежда за изследване на над 6000 генетични заболявания, д-р Клинкачев подчерта, че общият пакет ще бъде на стойност 3000 лв. В тази цена обаче влизат ДНК тестовете на майката, бащата и детето, за които ще са необходими само няколко капки кръв.

Изследването ще става готово до две седмици и ще бъде 100% точно. 

"То се базира на кръвта, която се изпраща за анализ от българската болница до лаборатория в Германия, а след обработка резултатите показват точната диагноза", обясни медикът пред Bulgaria ON AIR.