Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пътят на газа се отпуши, подписана е пътна карта за мрежата

Една от предвидените тръби за "Южен поток" ще дойде от Паша дере, твърди проф. Атанас Тасев

05.06.2017 | 20:38 Редактор: Жанета Нейкова
Пътят на газа се отпуши, подписана е пътна карта за мрежата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за газопреносната инфраструктура на територията на България.

"Важно е какво казват официалните институции. В изказванията на министър Петкова и след това на премиера Борисов, има две ключови думи: "Варна" и "една тръба, с капацитет 15/ 75", което автоматично означава, че една от общо четирите предвидени тръби за реализация на "Южен поток" ще дойде от първоначалната точка за базиране Паша дере", каза в "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му България има директни доставки от Русия и това не е свързано с никакви варианти на "Турски поток" и частично използване на останалия без газ предбалкански газопровод.

Темата в ефира на Bulgaria ON AIR коментира в телефонна връзка и Таско Ерменков от БСП. 

Политикът призова основна политическа задача на правителството да бъде търсенето на варианти България да запази своето транзитно положение в Европа.

"Ако престанем да бъдем транзитираща страна, това означава, че до 2019 година ще има дефицит на газовата система в Европа. Един транзитен газопровод през страната ни е гаранция за национална сигурност", убеден е Ерменков.

Той коментира и казуса АЕЦ "Белене" като заяви, че атомната електроцентрала е необходима на България по няколко аспекта, сред които енергийна сигурност на страната, гарантиране на базовата енергетика и електроенергийна сигурност в региона.