Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналист: Македония води антибългарска политика в лицето на македонизма

Македонската нация е следствие от комунистически експерименти, заяви Велизар Енчев пред Bulgaria ON AIR

02.05.2017 | 19:40 Редактор: Иван Берберов
Журналист: Македония води антибългарска политика в лицето на македонизма

Ситуацията в Македония не е притесняваща. Това е контролиран конфликт, тъй като след посещението на помощник-държавния секретар на САЩ, се разбра, че страните в Македония ще постигнат споразумение. Нямат избор. За притеснение е "македонизмът" в Скопие. Това означава, че независимо дали е лявата или дясната партия на власт те водят антибългарска политика с цел присвояване на българската култура. 

Това каза журналистът Велизар Енчев в студиото на "Денят ON AIR".

"Който и да е на власт, той казва следното: македонските език и история са различни от българските", обясни той. 

Македонската нация е изкуствена нация, заяви Енчев. Тя е следствие от комунистически експерименти и несправедливия Санстефански мирен договор, добави още гостът.

"На България не ѝ трябва да присвоява територии от Македония. Не ни трябва "данайски подарък". Югозападната ни съседка е етническо буре с барут", коментира той.

Попитан каква трябва да бъде позицията на България по отношение на Македония, Енчев бе категоричен, че ако искат да влязат в ЕС, трябва да покрият няколко изисквания.

"Ние трябва да поставим следното условие: ако искате да влезете в ЕС, трябва са откажете от териториални претенции към България. Докато не се елиминира "македонизмът" в Скопие никакво членство в ЕС", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още!