Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

България не трябва да повтаря грешките на Македония, съветва политолог

Югозападната ни съседка се превърна в механизъм за разпределяне на политически и икономически ресурси, коментира Петър Чолаков

28.04.2017 | 20:13 Редактор: Иван Берберов
България не трябва да повтаря грешките на Македония, съветва политолог

Мултикултурализмът се оказа мъртвороден. Това не означава, че не трябва да живеем в мир с всички етнически групи. Българската държава не може да има проблем със своите граждани, независимо дали принадлежат към малцинството на ромите, имат двойно гражданство или живеят в чужбина. Но ние можем да изразим опасения и притеснения по отношение на етническите партии, които често злоупотребяват с позицията си.

Това каза политологът Петър Чолаков в студиото на "Денят ON AIR". Както България, така и Македония, допълни той, е мултиетническа държава.

"Трябва да следим събитията там, за да не повторим част от техните грешки. Югозападната ни съседка се превърна в механизъм за разпределяне на политически и икономически ресурси между тесен политически елит", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

Според Чолаков българската политическа система деградира, тъй като сме много назад в класациите за свобода на словото и нивата на корупция. 

Акцентът на разговора премина към мандата на кабинета "Борисов 3" и коалицията с "Обединени патриоти". Гостът на Владимир Сиркаров смята, че България няма интерес от предсрочни избори. Също така, че този кабинет няма да изкара пълния си мандат и вероятно ще има избори след изтичане на председателството ни на ЕС.

"От какво печелят "Обединените патриоти"? Те са силни, когато са в опозиция, когато сочат с пръст към корумпирания политически елит. В момента, в който те станат част от политиката, ще станат опитомени. Ще започнат да губят доверието на хората. Тогава ще започнат да говорят против Борисов", обясни политологът Петър Чолаков.