Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от БСП: Безпрецедентно искат да сложат похлупак на НС!

Депутатът от левицата Иван Иванов коментира подготвените промени в правилника за дейността на парламента

26.04.2017 | 20:21 Редактор: Иван Берберов
Глас от БСП: Безпрецедентно искат да сложат похлупак на НС!

С текстовете, които управляващите внасят в правилника за определяне на дейността на Народното събрание, се върши нещо безпрецедентно. За първи път се опитват да унищожат записано правило в конституцията - парламентарния контрол.

Това заяви Иван Иванов от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

"Днес едни от най-скандалните текстове, които бяха приети, слагат похлупак на Народното събрание с преместването на излъчването на парламентарния контрол по второстепенния канал на БНТ, нещо което далеч не се гледа толкова", посочи още той.

Според политика това е с цел да не стигне информацията до обикновения избирател, тъй като на хората ще им е много трудно да свикнат да гледат другия канал на националната телевизия, който по думите му е с далеч по-нисък рейтинг и не навсякъде се хваща. 

Друго нещо, което предстои да бъде отменено, е блиц контролът в сряда, по време на който депутатите имат шанс да се срещнат с министър-председателя и да му задават въпроси, каза още Иван Иванов.

"В сряда Народното събрание има заседание, но тогава е и блиц контролът. И тъй като министър-председателят често се оправдава с това, за да не присъства в залата, ние от БСП предлагаме блиц контролът да се измести в четвъртък. Това е единственият начин да установим диалог с него и да се запознаем с някои от политиките", обясни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Иван Иванов коментира и действията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Той смята, че трябва да ни притеснява фактът, че веднага след изборите регулаторът вдигна цената на газа. И добави, че ако бъдат попитани, от БСП са готови да дадат експертизата си по казуса с "Газпром".

Вижте още!