Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има геноцид срещу християните, категоричен е отец Николай

Може ли добрият християнин да бъде политик, попита гостът на Bulgaria ON AIR

18.04.2017 | 19:36 Редактор: Тодор Петров
Има геноцид срещу християните, категоричен е отец Николай

Най-много жертви дават християните, срещу които има геноцид. Най-много християни биват избивани демонстративно и се рушат християнски храмове. Това обяви отец Николай в предаването "Денят ON AIR".

Той си обяснява всичко това с войнстващия религиозен фанатизъм. "Ако нехристияните истински почитат своя Бог, не могат да са войнстващите фанатици", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Отец Николай подчерта, че трябва да знаем основите на нашата вяра и колко велико нещо е Исус Христос. Според него сме оставили политиците да ни управляват с надеждата, че може би ще ни управляват добре. 

"Секуларизацията от комунизма продължи със сериозна инерция. От комунизма остана яма в общото съзнание, която не бе запълнена с вяра, а с лесно уреждане на живота. Абдикирахме от своите малки места в обществото без да осъзнаваме, че нашето участие е много важно", обясни отец Николай.

Запитан дали един политик може да бъде добър християнин той отговори с въпрос: Може ли добър християнин да е политик?

Отец Николай настоя, че християнството съществува заради Исус Христос и ако се наричаме християни, защото ядем яйца и козунаци на Великден, за да угодим на плътта си, ние не сме християни.

"Религия означава невидимата, но жива връзка между човек и Бог. Някой вярва, че ще спечели от тотото, друг вярва, че изборите ще са успешни...друго е вярата в Бога. Не вярвам на нито един човек, който ми казва, че вярва в божество, но тази негова вяра не води до позитивна промяна", каза още гостът на Владимир Сиркаров.

Отец Николай завърши с думите, че ще последва някой от ръководещите ни държавници, ако той покаже, че е готов да жертва душата си за него или има ценностна система, сходна с неговата.

Вижте видео с целия разговор: