Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Връзката между религията, културата и политиката

Младите хора нямат елементарна театрална култура, призна проф. Здравко Митков

14.04.2017 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Връзката между религията, културата и политиката

Българите никога не са били дълбоко религиозни и свързани с християнството. Липсата на морал в обществото показва именно това, посочи директорът на сатиричния театър "Алеко Константинов" проф. Здравко Митков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че религията означава хората да се свържат помежду си с някаква цел, но това много трудно може да се намери при нас.

"Публика в салоните имаме, което означава, че има известна потребност. Едните идват заради театрални звезди от телевизионни сериали, други заради истинско влечение към театралното изкуство, но те са много малко", каза още проф. Митков.

Той с разочарование констатира, че младите хора, които посещават постановките у нас, нямат елементарна театрална култура и познание какво се прави в театъра. И даде пример:

"В края на представлението всички младежи скачат и аплодират прави. Ако отидете в която и да е театрална държава в света, никъде няма да се види това. Аплодира се седнал."

Здравко Митков попита риторично дали управляващите имат интерес и потребност да решат проблемите в културата. Той не вижда причини, ако не се сформира достатъчно стабилно правителство, да не се търси друго решение на въпроса.

"За Обединените патриоти българщината представлява трамплин към политическо лидерство", посочи проф. Митков и подчерта, че е необходимо политиците да се занимаят с проблемите на духа, защото е твърде възможно да се изгубим като нация.

"Бюджетът за култура в България е два пъти по-малък от този в Македония. Значи нещо не е наред", отбеляза той.