Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Антони Тренчев: СЕТА носи плюсове и за Европа, и за Канада

Представителят на "Реформаторски блок - Глас народен" коментира обещанията на коалицията пред Bulgaria ON AIR

10.03.2017 | 20:38 Редактор: Луиза Божинова
Антони Тренчев: СЕТА носи плюсове и за Европа, и за Канада

Няма много голяма драма със Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз (CETA). Аз съм един от хората, които доста се е занимавал с документа. Той носи плюсове както за Европа, така и за Канада.

Това каза представителят на Реформаторския блок (РБ) Антони Тренчев в предаването "Денят ON AIR" по повод днешната среща на евролидерите в Брюксел, на която беше обсъдено търговското споразумение. Текстът е приет с 27 гласа "за", като само Полша гласува против, а това означава, че и българският представител - президентът Румен Радев - е гласувал в подкрепа на СЕТА. Въпреки това Радев категорично заяви, че никога не е приветствал СЕТА. 

Търговското споразумение предстои да се ратифицира от парламентите на страните членки и с оглед на това Тренчев посочи, че е много важно кой ще изберем на изборите.

"Ако ще налагаме вето в Европейския съюз (ЕС) в един момент, в който се решава бъдещето на Европа, това ни поставя в доста неприятна, изолационна ситуация", посочи той в студиото на Кузман Илиев.

Антони Тренчев коментира и предизборната програма на коалиция "Реформаторски блок – Глас народен". Той подчерта, че разликата между тях и всички останали е, че в програмата си казват неща, които после ще изпълнят.

"Ние имаме реални предложения, които са възможни към днешния икономически растеж", каза той. Специално за икономиката Тренчев посочи три "много лесно реализируеми" мерки, които ще дадат много ясен ефект.

Първата е намаляване на ДДС от 20% на 18% за четиригодишния период, втората е свързана с вдигането на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. на 200 хил. лв., за да се даде глътка въздух на малкия бизнес. Като трета мярка Антони Тренчев посочи такса смет.

"Смятаме, че е правилно да се премине към това - количеството, което изхвърляш, това да ти бъде таксувано. Всичко друго не е справедливо", заяви представителят на Реформаторите пред Bulgaria ON AIR.

Продължението на разговора вижте във видеото: