Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти: Един лидерски дебат ще очертае разликата между лявото и дясното

Нено Димов и Росен Карадимов коментираха пред Bulgaria ON AIR кои ще са основните партньори в следващия парламент

02.03.2017 | 20:26 Редактор: Луиза Божинова
Експерти: Един лидерски дебат ще очертае разликата между лявото и дясното

Председателят на Института за нов икономически напредък Росен Карадимов и Нено Димов, председател на Института за дясна политика, са на мнение, че  трябва да има дебат между лидерите на БСП и ГЕРБ.

"В политиката работят два основни компонента - идеята и персонификацията й. От тази гледна точка претенцията на Бойко Борисов и Корнелия Нинова трябва да бъде публично уплътнена", каза Карадимов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, ако този дебат се състои, между тях ще се очертае много ясна разлика в това кое е ляво, кое е дясно като политическа теза. 

"При един такъв дебат е възможен и някакъв консенсус по линия на консервативни ценности", добави той. 

Нено Димов посочи, че в момента сме в подобен етап като след 1989 година. 

"Ние тогава не разбирахме точно какво ни се случи и ни отне около 8 години, за да стигнем до един консенсус за държавата", обясни той.

По думите му в момента има голямо объркване , защото с единия крак сме в старото, с единия - в новото.

Според Карадимов на този етап коалиция между ГЕРБ и БСП е абсолютно невъзможна от гледна точка на много ясните различия в програмите на двете партии. По думите му БСП няма притеснения да остане в силна опозиция.

А Димов смята, че един от основните партньори, който ще бъде търсен са "Обединени патриоти". Той каза още, че в следващия парламент ще имаме един много ясен протестен вот във "Воля" на Веселин Марешки. 

"Оттам нататък ще има един базисен консенсус от гледна точка на протекционизъм, защита на мигранти и прочее, и различни решения", заключи експертът пред Bulgaria ON AIR. 

Целия разговор вижте във видеото: