fallback

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде активна част от следващия парламент

На изборите ще сме конкуренция с ГЕРБ, а след това може да се постигне коалиция, прогнозира още той за Bulgaria ON AIR

06.02.2017 | 20:53 Автор: Ирина Георгиева

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира заместник-председателят на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов в "Денят ON AIR". Той уточни, че Блокът ще бъде активна и определяща част за бъдещето на България.

На изборите ще сме конкуренция с ГЕРБ, заяви Кабаиванов. Той добави, че след вота може да се постигне коалиция, ако се обединят около принципи и конкретни задачи. "И ако може пълен мандат, защото такъв от 2 години не носи ползи", смята той.

"Като слушам тези дни и гледам от ляво, и от голямата политическа партия вдясно ГЕРБ, ще кажа само едно - да се пазим от популизма и от празните обещания, защото той не е нито ляв, нито десен. Той е просто популизъм. Ляв и десен се дефинира спрямо това кой го говори. РБ е една от коалициите, които предлага реална програма и то дясна", посочи Кабаиванов.

Според него държавната администрация се нуждае от радикална промяна.

"За това трябва действаща система за електронно правителство. Докато държавата и общините не функционират в едно - съдебна система, Агенция по вписванията, всички държавни служби, МВР - как администрацията ще събира тези документи? Невъзможно. Ако едно правителство си постави за цел в рамките на един мандат от 4 години, това електронно правителство може да се случи, а докато не се случи обслужването на едно гише е химера", смята Кабаиванов.

Българският съд трябва да бъде независим и там да се пипа много внимателно, заяви още той. Според него следващата система, която е изключително важна, е здравеопазването.

"В момента сме в едно състояние, в което нито имаме модерното здравеопазване на Западна Европа, нито имаме старото здравеопазване, на което българският гражданин беше свикнал преди 90-та година", посочи Кабаиванов.

Политикът не изключва варианта от нови избори след тези през март.

"Възможно е и нас ни притеснява такъв вариант, защото това ще означава загубено време за България, а тя се нуждае от ускорени реформи във всички сфери. Още нещо - да изчакаме решението на Административния съд, защото може да се окаже, че след тези избори трябва да правим други, но да не гадаем", обясни той по повод референдума.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback