Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

След разцеплението вдясно: РБ с най-големи шансове за парламента заедно с ГЕРБ

ГЕРБ и БСП са с най-сериозна преднина, коментира социологът Юлий Павлов

31.01.2017 | 20:23 Редактор: Мария Аладжова
След разцеплението вдясно: РБ с най-големи шансове за парламента заедно с ГЕРБ

Мажоритарното гласуване в два тура оставя поне 40% от избирателите непредставени. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов в подкрепа на сега действащата изборна система:

"Именно затова нашата система е добра, защото тя осигурява хем мажоритарно персонализиране на вота, хем без да се получават изкривявания, всяка партия получава толкова места в паралемнта, колкото е вотът на хората", посочи той.

Павлов разсея съмненията, че ако Върховният административен съд признае референдума за задължителен, то тогава следващите парламентарни избори ще се проведат именно чрез мажоритарно гласуване.

"Драстични промени като смяна на избирателната система никога не се правят за следващите избори, те се правят за по-следващи. Ако някой беше опитал да провежда мартенските избори по такава система, това би ги направило нелегитимни", поясни той.

В момента ГЕРБ и БСП са с най-голяма преднина пред останалите партии, които ще се борят за гласовете на избирателите. Двете политически сили ще имат между 25-30% от гласовете, изчисли социологът. След тях се нареждат патриотите и ДПС с около 10%.

"Реформаторският блок след напускането на една от големите партии остава на ръба", посочи Павлов.  

"Големите шансове бяха, когато Реформаторският блок беше по-голям. В момента той е по-слаб и все пак това е формацията вдясно, която има най-големи шансове да присъства в новия парламент", добави той. И това при условие, че реформаторите се коалират с ГЕРБ, както са правили досега. "Основната част от хората, които се самоопределят като десни, гласуват за ГЕРБ", подчерта социологът.

По думите му в следващото НС ще има трикомпонентно управление.