Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Велков: Бюджетът на София за 2017 г. - добър, ако няма амбиции!

Правят се полезни крачки, но те са малки за скоростта, с която столицата трябва да се развива, заяви той в Денят ON AIR

30.01.2017 | 20:53 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Велков: Бюджетът на София за 2017 г. - добър, ако няма амбиции!

Бюджетът на София за 2017 г. е много добър, ако няма амбиции. Това заяви зам.-председателят на СОС Иван Велков в предаването "Денят ON AIR". По думите му бюджетът е сходен с миналогодишния.

"От една страна тази прословута стабилност, елемент в управлението на ГЕРБ, а и в София, ще продължи още три години, докато изтече мандатът на Софийския съвет. За щастие там няма служебни правителства и нещата са доста по-предвидими като хронология и събития. Тази стабилност за мое лично съжаление се изразява в това, че се правят много малки крачки, а София като град и община трябва да има много по-големи амбиции и възможности, да е по-смела във взимането на някаква решения и наистина да инвестира в нещо", обясни Велков и добави, че въпреки всичко има положителни неща и видимо се прави опит да се оправят някои дефицити от миналото.

Правят се конкретни и полезни крачки, но те са малки за скоростта, с която София би могла да се състезава и да стига столици като Будапеща и Варшава, сравни той.

По думите на зам.-председателя на СОС, този бюджет е много добър, ако се сравнява в един абстрактен чисто финансов план. "Това е един бюджет, който би бил прекрасен за една средно амбициозна и развиваща се компания, но не и за град с претенции да догонва", добави той.

"Това е личното ми мнение, защото с увеличаването на някои разходи в сравнение с по-добрата събираемост от данъци и оживлението на пазара на имоти, който би трябвало да е основният индикатор на града дали икономиката на града позволява поне малко по-амбициозни планове и развития предполагаше, според мен малко по-активна импровизация в някои сфери", коментира още той.

Според Велков част от "препъни камъните" са свързани с рутинно търсене на стабилност. Той цитира думи на колегата си доц. Стоян Александров, според който това е бюджет не на СОС, а на Столичната общинска администрация.

"Заради това и заложените цели в приходите не са много по-различни от миналогодишните, а тук според мен беше основният момент и ако бяхме заложили по-амбициозни цели в приходната част, можеше да си позволим някои от тези генерирани приходи да ги насочим целево към идеи, които след няколко години като изчезне гарантирания приток по европейски програми, които и към момента са 1/3 от Бюджета на София - тогава, когато няма да можем да разчитаме на тези няколко милиона отвън - да продължим със същите скорости и да развиваме дейностите за града, които са важни вътре", обясни Велков.

Иван Велков коментира за Bulgaria ON AIR и служебния кабинет. Според него заявките му са доста плахи. По думите му най-важното е да се развиваме като един интересен потенциален и перспективен пазар за всеки един гражданин или чуждестранен инвеститор. "Има държави в Европа, които могат да карат година без правителство и това по никакъв начин да не се отрази на икономиката им", добави той.