От КНСБ настояват служебният кабинет да приеме механизъм за повишаване на МРЗ

Синдикатът иска и спирането на концесията за Летище София

30.01.2017 | 17:35 Редактор: Ирина Георгиева
От КНСБ настояват служебният кабинет да приеме механизъм за повишаване на МРЗ

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява за ревизия на тригодишната бюджетна прогноза, в която е заложено замразяването на минималната работна заплата. За целта синдикалната организация настоява да се въведе механизъм за увеличаване на минималното възнаграждение още по време на мандата на служебното правителство.

Това обяви на пресконференция президентът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ, на което са били формулирани исканията на синдиката към служебния кабинет. Организацията очаква и среща със служебния премиер.

Синдикатът иска и спирането на концесията за Летище София, както и отмяната на решението за облекчено наемане на квалифицирани работници от трети страни (т.нар. "синя карта").

Според Пламен Димитров е наложително минималното възнаграждение да продължи да нараства, тъй като в България то продължава да е най-ниското в Европа, въпреки постигнатия ръст през последните няколко години.

"Въпреки нарастването на минималната работна заплата за периода 2015-2017 г. със 120 лв., тя остава най-ниска в ЕС. За сравнение, в Румъния е около 317 евро", посочи лидерът на синдиката.

От КНСБ заявиха готовност да участват в преговори за определяне на механизъм за формиране на минималната работна заплата, стъпвайки на вече предложените формули. Заявка за това вече даде и служебният министър на труда Гълъб Донев.

Синдикатът настоява и за бързото свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), както и приемане на ясен план за работата на съвета. Димитров призова и за насърчаване на диалога между бизнеса и синдикатите, който е блокиран в последните месеци най-вече заради споровете около минималната заплата.

Лидерът на КНСБ отчете като важно за служебното правителство и подготвянето на Бюджет 2018, тъй като разходните стандарти се залагат именно в следващите няколко месеца.

/Снимка:Архив/

Прочетете останалата част от статията в Investor.bg